Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Macsuka Patrik

Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Macsuka Patrik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Macsuka Patrikot.

Másodéves a dramaturg szakon, 21 éves. Hetedikes korában kezdett színjátszózni, mert egy osztálytársa lebetegedett, és be kellett ugrania helyette az október 23-i műsorba. „Aztán ottragadtam.” Sőt, egy drámás eseményen találkozott a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosaival, és kilencediktől már oda járt.

Köztudott volt, hogy az SZFE-n tanítanak a legjobb szakemberek; ha oda felvesznek, az garancia arra, hogy megfelelő képzést fogsz kapni.

Az egyetemen nem szakot, hanem tanárt választott, Kárpáti Péter drámaírót, akinek mindig nagyon szerette és progresszívnek tartotta a munkáit. Úgy érzi, az egyetem folyamatosan kényszeríti arra, hogy szembenézzen a hibáival, „ezért az egész egyszerre jelent állandó magányt és állandó bulit”.

©

Az első pillanattól teljes mellbedobással az egyetemfoglalás ötletét támogatta, még akkor is, amikor az egyetemen általános letargiát érzékelt, azt pedig, hogy létrejött a blokád, újjászületésként élte meg. Azóta az akció munkacsoportban dolgozik, de őrködött minden őrhelyen, segített a kommunikációs alapelvek lefektetésében, bár most kevesebb munkára van ideje, mert másodévesként magas óraszámban tanul az események ellenére is. A legjobb élménye a titkos egyetem nyílt napja volt: „Az volt a legőszintébb, legtisztább, minden politikai sallangtól mentes megmozdulás, ahol azt adtuk az embereknek, amiért itt vagyunk: a legjobb tanárokat, akik megmutatták, milyen az az egyetem, amit meg akarunk védeni mindenféle külső befolyástól. Persze a lista korántsem volt teljes, nehéz dolgunk volt, hogy kit kérjünk fel órát tartani, mert csak úgy hemzseg az iskola a jobbnál jobb tanároktól. A nyílt nap csak egy kivonat volt.” Mégis attól fél, mindennek nem lesz eredménye:

Látva az elmúlt huszonöt évet, ez mindenkinek óhatatlanul eszébe jut.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

Hozzászólások