szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, illetve több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Nyári Ádámot.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves a zenés színházi rendező szakon, 20 éves. Az általános iskolai színjátszó elkezdése óta összesen egy félév volt az életében, amikor nem csinált valami színházhoz kapcsolódót. Eleinte a színészetben gondolkodott, „de abban mindig másodiknak éreztem magamat. Aztán rájöttem, hogy sokkal jobban látom a dolgokat egészében, ezért jelentkeztem színházi és filmes rendező szakokra is.” Az alapozó, elméleti első félév után a másodikban még csak az olvasópróbákig jutottak, aztán minden leállt a koronavírus miatt, így a „konkrét” rendezésig még nem jutott el az osztálya.

Ezt most próbáljuk behozni, de azért ez a félév sem egyszerű, maradjunk annyiban.

©

Az egyetemfoglalásról sokáig azt hitte, nem fog megvalósulni, mert mindenkinek sok áldozatot kéne hoznia érte, ráadásul mindenki más szituációban van, így lehetetlen igazságosnak lenni: az első két év például sokkal intenzívebb, éjjel-nappali megfeszített munka, „ami megkerülhetetlen ahhoz, hogy legyen egy szilárd alapunk a jövőhöz”, a felsőbb évesek pedig már gyakorlaton vannak, sokszor szerződésben valahol. „Azon volt vita, hogy ha mi feláldozzuk szinte a teljes oktatásunkat, akkor vajon nekik is fel kellene-e mondaniuk.

Ezek gordiuszi csomók, amiket csak úgy lehetett feloldani, hogy átvágtuk őket: mindenki annyit tesz bele, amennyit a tanulás mellett tud és amennyi éppen szükséges.

Az augusztus 31-i tüntetésre úgy emlékszik, hogy mivel az félbeszakadt a vihar miatt, mindenkiben rengeteg tettvágy maradt; ezek után döntöttek a blokádról. Azóta biciklizett a fáklyás futók mellett, részt vett a fórum-előkészítésben, segített tanár-diák kommunikációban, takarított, őrködött, segítette a sajtósok munkáját. Felbecsülhetetlen értékűnek tartja a blokád miatt létrejött emberi kapcsolatokat, az viszont sok frusztrációt okozott benne, hogy a magukat a jobboldalhoz soroló művészek „hamarabb elhiszik, hogy átmosták az agyunkat, mint hogy ez egy kiállás tőlünk valamiért, amit szeretünk. Nem tudják elképzelni, hogy ösztönösen meg akarjuk védeni, amit szeretünk, pedig ez a legalapvetőbb dolog a világon.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról