Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Nyári Ádám

Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Nyári Ádám

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, illetve több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Nyári Ádámot.

Másodéves a zenés színházi rendező szakon, 20 éves. Az általános iskolai színjátszó elkezdése óta összesen egy félév volt az életében, amikor nem csinált valami színházhoz kapcsolódót. Eleinte a színészetben gondolkodott, „de abban mindig másodiknak éreztem magamat. Aztán rájöttem, hogy sokkal jobban látom a dolgokat egészében, ezért jelentkeztem színházi és filmes rendező szakokra is.” Az alapozó, elméleti első félév után a másodikban még csak az olvasópróbákig jutottak, aztán minden leállt a koronavírus miatt, így a „konkrét” rendezésig még nem jutott el az osztálya.

Ezt most próbáljuk behozni, de azért ez a félév sem egyszerű, maradjunk annyiban.

©

Az egyetemfoglalásról sokáig azt hitte, nem fog megvalósulni, mert mindenkinek sok áldozatot kéne hoznia érte, ráadásul mindenki más szituációban van, így lehetetlen igazságosnak lenni: az első két év például sokkal intenzívebb, éjjel-nappali megfeszített munka, „ami megkerülhetetlen ahhoz, hogy legyen egy szilárd alapunk a jövőhöz”, a felsőbb évesek pedig már gyakorlaton vannak, sokszor szerződésben valahol. „Azon volt vita, hogy ha mi feláldozzuk szinte a teljes oktatásunkat, akkor vajon nekik is fel kellene-e mondaniuk.

Ezek gordiuszi csomók, amiket csak úgy lehetett feloldani, hogy átvágtuk őket: mindenki annyit tesz bele, amennyit a tanulás mellett tud és amennyi éppen szükséges.

Az augusztus 31-i tüntetésre úgy emlékszik, hogy mivel az félbeszakadt a vihar miatt, mindenkiben rengeteg tettvágy maradt; ezek után döntöttek a blokádról. Azóta biciklizett a fáklyás futók mellett, részt vett a fórum-előkészítésben, segített tanár-diák kommunikációban, takarított, őrködött, segítette a sajtósok munkáját. Felbecsülhetetlen értékűnek tartja a blokád miatt létrejött emberi kapcsolatokat, az viszont sok frusztrációt okozott benne, hogy a magukat a jobboldalhoz soroló művészek „hamarabb elhiszik, hogy átmosták az agyunkat, mint hogy ez egy kiállás tőlünk valamiért, amit szeretünk. Nem tudják elképzelni, hogy ösztönösen meg akarjuk védeni, amit szeretünk, pedig ez a legalapvetőbb dolog a világon.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

Hozzászólások