szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Szenteczki Zitát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A doktori iskola harmadéves hallgatója, 29 éves. Régóta foglalkoztatta a színház mint társadalmi fórum, rendezni azért kezdett, mert úgy érezte, ezen a területen van annyi szabadsága és önállósága, hogy egész univerzumokat teremtsen. Nyolcadik évét tölti a Színház- és Filmművészeti Egyetemen; színházi rendező szakon, bábrendező szakirányon végzett, és úgy érzi, nagyon sokféle nézőponttal, mindenféle világlátással találkozhat a tanárai révén, így megvan a szabadsága és az önállósága a saját útja megtalálására. Nemrég elvállalta a Doktori Önkormányzat elnökségét. A blokád alatt, ha csak tud, részt vesz a fórumokon, néha moderátori feladatokat is vállal. „Az egyetemen jellemzően mindenki túl elfoglalt ahhoz, hogy megismerkedjen más osztályok hallgatóival. Jó látni, hogy a fórumokon most az egyetem összes polgára képviselteti magát, minden szakirányról, egyenlőség van, mindenki felszólalhat, együtt gondolkodunk a közös ügyekről. Ha néha lassú is, fárasztó is, a bázisdemokrácia akkor is nagyon felemelő.”

©

A blokád megszavazását euforikus pillanatként élte meg;

Erős választ adtunk arra, hogy a fejünk fölött akartak mindenről dönteni: oké, eddig és ne tovább! Megvédjük, ami a miénk, és visszaszerezzük az autonómiánkat.

Ugyanakkor folyamatos bizonytalanságot érez, mivel csak reagálni tudnak a politika váratlan lépéseire: „Mikor kit neveznek ki? Erőszakkal jönnek vagy nem erőszakkal? Folyamatos az elbizonytalanítás, ami miatt állandóan jelen kell lenni, és ez ellehetetleníti az élet szinte minden más területét.” Sokat ad neki az a kulturált vita, amely jellemző a fórumokon annak ellenére, hogy milyen sokfélék a felszólalók, de nagyon megviseli, ha minden energiájukat elviszi egy-egy hosszú megbeszélés, ám végül mégis kilátástalanságba torkollik.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben