szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Vermes Dorkát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves a mesterképzésen, filmrendező szakon, 30 éves. „Az a fontos, hogy művelhessem ezt a szakmát, nem pedig az, hogy papírt szerezzek róla”, mondja. Az ELTE filmkészítő mesterszakáról került az SZFE-re, de rögtön a mélyvíz jött, mivel első félévét a Gothár-osztályban beárnyékolta osztályfőnöke szexuális zaklatási ügye és elbocsátása, majd jött a koronavírus.

A modellváltás előszelét már a Gothár-botránnyal elkezdtük megérezni: látszott abból, ahogyan igyekeztek az iskolára általánosan jellemzőnek beállítani a történteket, hogy kormányzati szinten elkezdtek előkészíteni valamit.

Amennyire lehetett, mégis jól érezte magát, odaadónak tartja a tanárait. A blokád alatt részt vett fórum-előkészítésben, lehetséges külföldi partnerekkel konzultált a különböző lehetőségekről, filmfesztivált szervezett, az 1100 kilométeres fáklyás futás egyik útvonal-koordinátora volt, részt vett az őrségben, vett át adományokat.

©

„Nem titok, hogy már korábban is felmerült lehetőségként az egyetemfoglalás, de amikor augusztus 31-én végül tényleg megtörtént, az nem igazán racionális érvek mentén dőlt el, hanem az előző pár hét elképesztően intenzív érzelmi hatásai és a hónapok óta méltatlan körülmények közt tárgyalni próbáló, kizsigerelt tanáraink aznapi beszédei miatt. Ez és a szenátus lemondása voltak ennek a cinikus és tisztességtelen folyamatnak a tetőpontjai.

Amikor eldőlt, hogy elfoglaljuk az egyetemet, végre azt lehetett érezni, hogy teszünk valamit, és nemcsak passzív elszenvedői vagyunk az igazságtalan bánásmódnak.

Nem tud mély- vagy tetőpontokat megnevezni az elmúlt két hónapból, inkább hullámzásként éli meg: hol nagyon optimista, hol pedig azt érzi, hogy az esélytelen Dávid harcol Góliát ellen.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át