szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Zétényi Linát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Harmadéves a drámainstruktor szakon, 25 éves. Az anyukája korábban a Marczibányi Téri Művelődési Központban, több színházi nevelési társulat székhelyén dolgozott, így kiskora óta színjátszózott. Eleinte Marosvásárhelyen tanult teatrológia szakon, de aztán az SZFE-n indult egy drámainstruktor szak, „ahol célzottabban azzal foglalkozhatok, ami érdekel: hogy hogyan lehet gyerekekkel színházat csinálni, közösségben játszani a színház eszközeivel”. És tényleg imádja a szakot, pláne, hogy a tanárai figyelnek arra is, hogy más órákon mennyire vannak leterhelve, és ahhoz igazítják a tanításukat, bár arra csak az egyetemfoglalás révén ébredt rá, milyen jó, ha ráláthatnak más szakokra is, amire korábban nem igazán volt lehetőség.

©

A nyáron sokat utazott, gyerekeket táboroztatott, akkor még nem nagyon vett részt a gyűléseken, az egyetemfoglalás után eleinte nem is igazán fogta fel, ami történt:

Álomszerű volt az egész.

De ahogy először bejött az egyetemre, azonnal a saját bőrén érezte az egészet, és teljes erővel belevetette magát az eseményekbe. Igaz, most már Debrecenben van gyakorlaton, nem tud mindig itt lenni. A chartaátadás egyik koordinátora volt, gyerekprogramot rendezett a nyílt napon, benne van a hallgatók lelki jólétéért alakított munkacsoportban, sokat őrködik, mosogat, pakol. A legjobban a hajnali, fáradtságból adódó együtt nevetéseket szereti, a legszomorúbb élménye pedig a nagypapája temetése volt: „Nehéz volt, hogy a magánéletemben is gyászolok, de mégis azt érzem, hogy az agyam és a szívem is egész máshol jár.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell

Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere

Ittasan okozott sérüléses balesetet Hévíz fideszes alpolgármestere