Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait, mutatjuk a nyertes dokumentumfilmeket

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait, mutatjuk a nyertes dokumentumfilmeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az online filmfesztivál vasárnap estig tart, addig minden film elérhető még, a díjnyertes alkotásokat is megtekinthetik az érdeklődők. A fesztiválnak idén több, mint húszezer virtuális nézője volt, ami minden eddigi Verzió fesztivált és a szervezők várakozásait is felülmúlta.

A Verzió Filmfesztivál online jellegének köszönhetően a filmek idén minden eddiginél több emberhez jutottak el. Nemcsak szerte az országból, de a világ minden tájáról érkeztek virtuális látogatók. A 17. Verzió kiemelten népszerű Magyarország mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ausztriában. A péntek esti díjátadó ceremónián hat díjat adtak át a szervezők.

A 17. VERZIÓ nyertes filmjei:

A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a zsűri idén az Üdvözöljük Csecsenföldön című alkotásnak adta a díjat, amely a csecsenföldi LMBTQI+ közösség ellen napról napra elkövetett elviselhetetlen brutalitással és üldöztetéssel szembesíti a nézőt: “David France dokumentumfilmje nyomatékosan felhívja a figyelmet az autoriter hatalmak világszerte tapasztalható erősödésére, mely óriási veszélyt jelent bármely védtelen társadalmi kisebbségre.” A legjobb emberi jogi film rendezőjének járó díj összege 1000 euró.

A Diákzsűri emellett egy különdíjat is kiosztott: “A föld oly kék, mint egy narancs című alkotás a háború sújtotta Ukrajnában egy család hétköznapjain keresztül világít rá arra, hogy a kreatív filmkészítés miként járul hozzá a háború okozta traumák feldolgozásához.”

A Legjobb Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, a nyertes film a Fiam lett. Egy film a családról, a konfliktuskezelésről és a megbocsátás erejéről. A díjazott film rendezőjét, Paweł Chorzępa-t 1000 euróval díjazzák, hogy támogassák szakmai továbbfejlődési esélyeit.

Diák- és elsőfilmes különdíjat kapott a Döbbenten figyelek, amelyben Dermi Azavedo brazil újságíró archív felvételek segítségével eleveníti fel az emlékeit pályájáról a múltban, miközben a múlt kísérteties visszatérésének lehet tanúja a jelenben.

„Feketén tátongó űrként hiányzik 43 ember" - szerintünk ezek az idei Verzió legjobb filmjei

November 10-én kezdődik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, és koronavírus-helyzetre való tekintettel most minden filmet online nézhet meg a közönség. Az esemény 12 napig tart, és elég erős a felhozatal. A legaktuálisabb film a vuhani karantén 76 napját bemutató alkotás, a legkíméletlenebb a másik iránti elkötelezettség kérdéséről az Alzheimer-kór tükrében beszélő magyar film.

A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó ezereurós díjat a Védelem alatt című filmnek ítélték. Schwechtje Mihály filmje Toszecky Renáta szociális munkás mindennapi munkáját követi végig aki egy Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet Magyarországon. Prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nők kerülnek ide, akiknek az életét a szociális munkások megpróbálják új mederbe terelni, hogy gyerekeikkel együtt új életet kezdhessenek. A Toszeczky Renátával készült interjúnkat ide kattintva olvashatja el:

Nyolc tönkrement életet és három háztartást menedzsel

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának szakmai vezetője Toszeczky Renáta szociális munkás. Feladata, hogy a prostitúcióból vagy a rabszolgasorból kimenekített áldozatok újra láthatóvá váljanak a társadalom számára. Irodája nincsen, egyedül tartja a lelket két shelter, vagyis két védett ház lakóiban.

A közönségdíjat Gaal Ilona és Wizner Balázs Végstádium című alkotása nyerte, ami egy végstádiumú rákbeteg férfi Hospice Házban töltött utolsó három napját mutatja be, és vezeti végig a nézőt a halállal való megbékélés lelki folyamatán. Ezt a díjat a nézők szavazták meg a fesztivál honlapján. Így a film bekerül az Iskola Verzió program kínálatába, hogy a fesztivál után is országosan elérhető legyen középiskolák és/vagy filmklubok számára.

Vasárnapig elérhetőek még a filmek, így a díjnyertes alkotásokat is megtekinthetik az érdeklődők. Az Én vagyok Greta, illetve a Szabad a pálya című filmekről írt cikkeinket ide kattintva olvashatják el.

Hozzászólások