Meghalt Sas József

Meghalt Sas József

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A humorista koronavírusos volt.

A Blikk értesülései szerint 82 éves korában meghalt Sas József, Jászai Mari-díjas humorista. Az értesülést az ATV-nek a színész családja is megerősítette.

A művészt január 5-én kellett kórházba szállítani koronavírus-fertőzés miatt. Sajtóértesülések szerint oxigént kapott, de tudata tiszta volt, mindennap beszélt a családjával.

Sas nemcsak életkora miatt tartozott veszélyeztetett csoportba, épp ezért a hírek szerint "a széltől is óvták" a járvány alatt, mégis elkapta a fertőzést.

Sas József három éve, orvosai tanácsára vonult vissza a munkától. Tavalyelőtt Thaiföldön járt feleségével, majd 10 nappal a hazaindulásuk előtt kétoldali sztrókot kapott. A művész ezután hónapokat töltött kórházakban és rehabilitációs intézetekben. Felesége akkor azt nyilatkozta: férje nagyon lassan gyógyul, "ez a betegség rosszabb, mint a rák".

Sas József Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, egykori színházigazgató és humorista Polacsek József néven született Békéscsabán, 1939. január 3-án. Édesapja is színész volt, de a holokauszt áldozata lett. Pályáját 1957-ben, a győri Kisfaludy Színházban kezdte. Volt színész a Békés Megyei Jókai Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében és a kecskeméti Katona József Színházban, majd 1973-ban került a Mikroszkóp Színpadhoz, amelynek 1985 és 2009 között igazgatója is volt.

Legismertebb önálló kabaréműsorairól volt. Rendszeresen lépett fel humoristaként a rádióban és a tv-kabarékban, több nagylemeze is megjelent, önálló estjeit maga is írta.

2008-ban jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forint pénzbírságra ítélték hétrendbeli adócsalás vádjával; Sas ezért nem kapta meg végül a Kossuth-díjat, amelyre épp abban az évben terjesztették fel.

Sas József humorista tart sajtótájékoztatót 2012-ben, amelyen bemutatta a Mikroszkóp Színpad volt színészeivel alakított Sas-Fészek Kabarét a Fészek Művészklubban
©

Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész volt, kitüntették a Karinthy-gyűrűvel és a A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is. Felesége, Komjáti Zsuzsa és gyerekei, unokái gyászolják.

Sas 2020 áprilisában azt nyilatkozta: korábban sosem töltött ennyi időt tétlenül, már nehezen viseli a helyzetet, és már egy új előadás létrehozásáról beszélt. "Száz évvel ezelőtt a színészt még a temető árkába temették. Ahhoz képest most jobb. Én azért tudok erről egyáltalán beszélni, mert ugyanolyan a sorsom, mint a kollegáimé. Egy az egyben ugyanaz. Hiába csinálunk egy új darabot, azt majd talán novembertől tudjuk játszani. Merthogy csinálunk, az biztos! Mert nem bírjuk ki, hogy ne csináljunk egy újat" - mondta akkor.