Az "ex-gömböskettesnek", illetve "volt csigatévének" is nevezett tv2 sorozatában a múlt heti James Bond majdnem a műsorújságban előre rögzített időpontban kezdődött. Ez azért hír, mert a pontos műsorkezdéshez a két nagy kereskedelmi adón az utóbbi hónapokban nem lehettünk hozzászokva.

Este van, a gyerek már lefeküdt, s a szülők ilyenkor döbbennek rá: de hiszen a vetélkedő is egy jó fél órával, a várva várt film pedig több mint egy órával később kezdődik! Ha valaki látni akarja kedvenc vetélkedőit, illetve filmjeit, az RTL Klub és a TV2 előre meghirdetett műsorait, végig kell, hogy nézze a valóságshow-kat, s velük a legkiszámíthatatlanabb időpontban érkező hirdetéseket is, de legalábbis állandó stand-by állapotban kell lennie, hogy nyomban a képernyő előtt teremhessen, amikor a várt műsor végre elkezdődik.
Ha a háziasszony vájtfülű tévénéző, tudja: attól, hogy a sorozatbeli kedvenceinek a hangját hallja, még korántsem biztos, hogy az epizód elkezdődött. Nyugodtan a konyhában maradhat még, mert oda is kihallatszik, amint az ismert (szinkron)hang egyelőre nem szerelmet vall, hanem motorolajat, mosóport, fritőzt reklámoz. Az RTL Klub szombat estére 21:45-re ígéri a Boksz klub című közvetítés kezdetét, s ezután már minden további műsor kezdési időpontját csak "kb" adja meg. Persze tudván tudjuk, hogy ha nem "kb", akkor is csak egy órával később kezdődik.
 
A két nagy kereskedelmi tévé műsora a nézők jókora hányada számára, akiknek számít az idő, nézhetetlenné vált. Ezért más csatornákra emigráltak: ATV-t, Fimmúzeumot, Spektrumot, Duna tévét néztek, külföldi adókra kapcsoltak, a kevésbé kitartóak rádiót hallgattak, vagy olvastak. A köztévét pár hónapja még a kutya se nézte.
Manapság már a kutya is nézi a királyi egyest, amely először a Nap Tv átvételével, majd az új műsorszerkezettel szépen kikupálódott: a nézettsége nőtt, a hirdetők és a hirdetések visszatértek, a híradó izgalmas, egy sor új műsor megy. És egy sor régi. Az mtv néven futó egyes csak pofásabb lett, de nem gazdagabb, s az anyagi űrt ismétlésekkel, archív műsorok sokadszori leadásával tömi be. A köztévé jó érzékkel turkál archívumában: szórakoztató, nosztalgiázó, populáris műsorokat sugároz, nulla befektetéssel.
 
A televíziózás rabolja az ember figyelmét, idejét, s mert az idő pénz, a pénzét. Legalább annyi szabadsága legyen a nézőnek, hogy bejelölje a műsorújságban, sorkiemelővel, amit meg akar nézni. És olyan tévéje, amelyen még Láng Vince, vagyis az Egy óra múlva itt vagyok című sorozat is mindig pontosan kezdődik.
Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció