Tetszett a cikk?

Az "ex-gömböskettesnek", illetve "volt csigatévének" is nevezett tv2 sorozatában a múlt heti James Bond majdnem a műsorújságban előre rögzített időpontban kezdődött. Ez azért hír, mert a pontos műsorkezdéshez a két nagy kereskedelmi adón az utóbbi hónapokban nem lehettünk hozzászokva.

Este van, a gyerek már lefeküdt, s a szülők ilyenkor döbbennek rá: de hiszen a vetélkedő is egy jó fél órával, a várva várt film pedig több mint egy órával később kezdődik! Ha valaki látni akarja kedvenc vetélkedőit, illetve filmjeit, az RTL Klub és a TV2 előre meghirdetett műsorait, végig kell, hogy nézze a valóságshow-kat, s velük a legkiszámíthatatlanabb időpontban érkező hirdetéseket is, de legalábbis állandó stand-by állapotban kell lennie, hogy nyomban a képernyő előtt teremhessen, amikor a várt műsor végre elkezdődik.
Ha a háziasszony vájtfülű tévénéző, tudja: attól, hogy a sorozatbeli kedvenceinek a hangját hallja, még korántsem biztos, hogy az epizód elkezdődött. Nyugodtan a konyhában maradhat még, mert oda is kihallatszik, amint az ismert (szinkron)hang egyelőre nem szerelmet vall, hanem motorolajat, mosóport, fritőzt reklámoz. Az RTL Klub szombat estére 21:45-re ígéri a Boksz klub című közvetítés kezdetét, s ezután már minden további műsor kezdési időpontját csak "kb" adja meg. Persze tudván tudjuk, hogy ha nem "kb", akkor is csak egy órával később kezdődik.
 
A két nagy kereskedelmi tévé műsora a nézők jókora hányada számára, akiknek számít az idő, nézhetetlenné vált. Ezért más csatornákra emigráltak: ATV-t, Fimmúzeumot, Spektrumot, Duna tévét néztek, külföldi adókra kapcsoltak, a kevésbé kitartóak rádiót hallgattak, vagy olvastak. A köztévét pár hónapja még a kutya se nézte.
Manapság már a kutya is nézi a királyi egyest, amely először a Nap Tv átvételével, majd az új műsorszerkezettel szépen kikupálódott: a nézettsége nőtt, a hirdetők és a hirdetések visszatértek, a híradó izgalmas, egy sor új műsor megy. És egy sor régi. Az mtv néven futó egyes csak pofásabb lett, de nem gazdagabb, s az anyagi űrt ismétlésekkel, archív műsorok sokadszori leadásával tömi be. A köztévé jó érzékkel turkál archívumában: szórakoztató, nosztalgiázó, populáris műsorokat sugároz, nulla befektetéssel.
 
A televíziózás rabolja az ember figyelmét, idejét, s mert az idő pénz, a pénzét. Legalább annyi szabadsága legyen a nézőnek, hogy bejelölje a műsorújságban, sorkiemelővel, amit meg akar nézni. És olyan tévéje, amelyen még Láng Vince, vagyis az Egy óra múlva itt vagyok című sorozat is mindig pontosan kezdődik.
Köszi az eddigi munkád, holnaptól inkább egy program csinálja – újságírókat küld el a Microsoft

Köszi az eddigi munkád, holnaptól inkább egy program csinálja – újságírókat küld el a Microsoft

Budapesti terrorcselekménnyel „viccelt”, kiment hozzá a TEK

Budapesti terrorcselekménnyel „viccelt”, kiment hozzá a TEK

Sikolt a Sikoly: tönkreteszi Munch festményét a múzeumi látogatók lélegzése

Sikolt a Sikoly: tönkreteszi Munch festményét a múzeumi látogatók lélegzése