szerző:
hvg.hu

A hétről hétre nagyarányú nézettséget produkáló televíziós vetélkedők és sorozatok mellett az elmúlt évben időnként kiugróan nagyszámú nézősereg volt kíváncsi a sportműsorokra és vígjátékokra. Az AGB Hungary alant közölt, szöveges formában feldolgozott statisztikája a 18-49-es korosztályra vonatkozik.

Az AGB Hungary 2004. ötven legnézettebb televíziós műsorának nézettségi statisztikájára pillantva bizonyos – korábban sem ismeretlen -  következtetések egyből levonhatók: a fiatal televíziónézők igazán nagy számban a téli hónapokban és munkaszüneti napokon ülnek le készülékeik elé, elsősorban az RTL Klubra kapcsolnak, másodsorban a TV2-re, végső soron pedig az MTV is szóba kerülhet. Termékenynek bizonyul a reklámbevételek szempontjából a szilveszteri mulatságot követő időszak: az ötvenes listán három helyet is 2004. január 1-i műsorok foglalnak el. A rangsorba a rendszeresen jelentkező sorozatoknak legnézettebb adása került be. 

Az elmúlt év fiatalok körében legnézettebb műsora Erdei Zsolt WBO félnehézsúlyú világbajnoki címmérkőzése volt, hiszen ezt 1,43 millió ember tekintette meg. Az RTL Klub másik dobogós műsorának szintén egy sportközvetítés, az április 28-án egyenesben sugárzott, Magyarország-Brazília barátságos labdarúgó mérkőzés bizonyult. Közéjük férkőzött be a tavaly újév napján a TV2-n leadott Hangyák a gatyában című német tinivígjáték második része, de ugyanezen adásnapon az Aktív című bulvárműsor is jól szerepelt: az összesített listán a hatodik helyet szerezte meg (1,18 millió fiatal nézővel). Vágó István vetélkedőjének október 23-i adása 1,32 millió nézővel a 4. helyre került. A hetedik-nyolcadik helyet a Való Világ egy-egy februári párbaja és kihívása foglalja el, ezt követi az év legnézettebb Naplója, a magazinműsort 1,15 millióan látták a 18-49-esek közül. 

A lista második részében szerepel az RTL Klub Sztárboxa, a január 31-i adás akkor megverte az aktuális megasztárokat. Ugyancsak jól szerepeltek valódi boxolóink, hiszen Kótai Mihály január 31-i WBF nagyváltósúlyú világbajnoki mérkőzése a 13. legnézettebb műsor volt tavaly. A lista ezen szekciójában a TV2 csupán egyetlen műsorral, az Irigy Hónaljmirigy február-végi kórház-tematikájú paródiaműsorával képviselteti magát a 19. helyen. A Barátok közt című RTL-es sorozat naponta ültet tömegeket a képernyők elé, az összesítésben azonban a 18. helyre volt elegendő legnépszerűbb epizódjának 1,09 milliós nézettsége. 

Hippolyt, Zalatnay, EB-döntő (Oldaltörés)

A lista 21. helyét a Hippolyt című magyar vígjáték-feldolgozás foglalja el, az elragadó Onódi Eszterre és Stohl Andrásra 1,08 millió kereskedelmileg fontos néző volt kíváncsi. Gálvölgyi János is ebbe a kosárba került, a színész-parodista október 28-i showja 1,04 milliós nézettséggel a 26. helyre került. Egészen meglepő sikerek is születnek, elvileg nehezen képzelhető el ugyanis, hogy a Gagyi lovag című vígjátékról hallott egyáltalán valaki, a lista mégis azt bizonyítja, a hirdetők szempontjából szem előtt tartott halmaz egymillió tagja a filmet saját szemével látta. Ugyancsak siker, bár nem meglepő, a Magyar Televizió egyetlen listás helyezése, a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét - vagyis a házigazda portugálok vereségét a görögöktől – 1,03 millió fiatal tekintette meg, megelőzve így a Való Világ fináléját is.

A lista következő tízes szekciójába jutott hely a Vészhelyzetnek: az amerikai kórházas sorozat legnézettebb adását április 6-án sugározta az RTL Klub, s 1,02 millióan voltak rá kíváncsiak. A Zalatnay Cini börtönbe vonulása előtt felvett Nem vagyok én apáca című riportfilm október 26-i része a 35. helyet szerezte meg, ezt követi a TV2 Tények hírműsorának 2004. január 1-i legnézettebb adása., illetve különféle hollywoodi produkciók, így a Charlie angyalainak akcióvígjáték-szerű feldolgozása, a Kalifornia kormányzójának főszereplésével forgatott ősrégi Ivan Reitman film, az Ovizsaru, valamint a Bölcsek kövére és a Doktor szöszi is. 

Következzék az ötvenes lista végső szakaszának küzdelmes hajrája: az utolsó tíz között három RTL-es, s egy TV2-s boxmérkőzés szerepel, de helyet kapott itt Tom Hanks (a Számkivetett, TV2, 976 ezer néző), ismét Schwarzenegger (Terminator 3., RTL Klub, 973 ezer néző), s Eddie Murphy (Dr. Dolittle, RTL Klub, 970 ezer) is.

hvg.hu Média

Ludas Matyi méltó visszatérése

Szenteste a szokásosnál kevesebben ültek a tévé előtt, szombati visszatérésükkel szakítottak a Megasztárok és Ludas Matyi, vasárnap estére pedig már a megszokott nézősereg tapadt a képernyőkre.

hvg.hu Média

Hajós András megkapja élete harmadik műsorát

Kepes András mellett Hajós András is feltűnik RTL Klubon. Az Emile Rulez! zenekar énekese a Benne leszek a tévében című "tehetségkutató - ki mit tud" formájában állandó műsort kapott.

hvg.hu Média

Kétmillióan látták a raboskodó Zalatnayt

Az énekesnő bejelentkezése a börtönből az 50. hét második legnézettebb műsorának bizonyult, a vasárnapi Tények szintén dobogós lett, Doktor Szöszi pedig a fiatalok körében aratott.

hvg.hu Média

Jimmy nyerte a bokszrangadót

Az összlakosság körében a tíz legnépszerűbb, a 18-49-es korosztály esetében a tizenkilenc legnézettebb műsort az RTL Klub adta az elmúlt héten. A TV2 ökölvívó gálája és híradója azonban legyőzte a konkurencia hasonló műsorait. A közszolgálati televízió arzenálja Jimmyből és Lajcsiból állt.

Útépítés kezdődik Dunakeszi és Göd között, változik a forgalmi rend

Útépítés kezdődik Dunakeszi és Göd között, változik a forgalmi rend

Itt az új Peugeot 2008, amiből tisztán elektromos változat is készül

Itt az új Peugeot 2008, amiből tisztán elektromos változat is készül

Dalí, Miró, Picasso – gigatárlat nyílik a szürrealizmus mestereinek műveiből

Dalí, Miró, Picasso – gigatárlat nyílik a szürrealizmus mestereinek műveiből

Ingyenes tömegközlekedés 18 éves korig, légkondicionált 3-as metró – kiállt ígéreteivel Kálmán Olga

Ingyenes tömegközlekedés 18 éves korig, légkondicionált 3-as metró – kiállt ígéreteivel Kálmán Olga

A Kétfarkúak megoldották, hogy az emeletes vonatok beférjenek az alagutakba - fotó

A Kétfarkúak megoldották, hogy az emeletes vonatok beférjenek az alagutakba - fotó

Elvégezték a javítást, újra fogad és indít járatokat Ferihegy

Elvégezték a javítást, újra fogad és indít járatokat Ferihegy