szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyílt viszály robbant ki Traian Basescu és a román közszolgálati televízió között, miután a román államfőt az a vád érte, hogy beavatkozik a tömegtájékoztatási közintézmény ügyeibe.

Az ügy akkor pattant ki, amikor az egyik román hírügynökség közzétette egy újságíró elektronikus magánlevelét. Szerzője, Radu Calin Cristea, a Szabad Európa Rádió volt munkatársa írta azt a román elnöki hivatal egyik tanácsosának. A levél lényegében válasz volt a tanácsos egy korábbi magánbeszélgetés során tett ajánlatára, amelyben megkérte az újságírót: szükség esetén kapcsolódjon be a közszolgálati televízió és rádió megreformálásába.

Cristea elhárította az ajánlatot, de levelének nyilvánosságra kerülése megindította a lavinát. Már az is botrányszagú, hogy miként kerülhetett nyilvánosságra egy fontos hivatalba küldött magánlevél. Mindez arról látszik tanúskodni, mintha Basescu államfő bele akart volna szólni a – csak a parlamentnek alárendelt – közszolgálati televízió belső ügyeibe.

Valentin Nicolau, a televízió elnöke az említett levelet szintén bizonyítéknak tekintette arra vonatkozóan, hogy az államfő kísérletet tett a közszolgálati intézmény vezetőségének leváltására.

Basescu "érdekes", de hamis információnak minősítette az állítást, úgy értékelve azt, hogy az államelnök hitelének lejáratását szolgálja. Leszögezte: senkinek semmilyen felhatalmazást nem adott arra, hogy bárkivel is tárgyaljon a közszolgálati média megreformálásáról vagy vezetőségének esetleges elmozdításáról.

A román elnök emlékezetett választási kampányára, amelynek során megígérte, hogy szavatolni fogja a sajtó szabadságát. Ezzel kapcsolatosan felidézte: Ion Iliescu elnöksége és Adrian Nastase miniszterelnöksége idején a közszolgálati televízió alávetette magát a hatalomnak, sőt a szociáldemokrata kormány hű kiszolgálója volt.

Basescu érdesen úgy fogalmazott: őt nem érdekli sem a tévéelnök személye, sem annak funkciója, tőle akár addig vezetheti az intézményt, ameddig "formalinba nem teszik".

Az államelnök azonnal elrendelte a "K-telefon" megszüntetését a kormány és az államfői hivatal, illetve a televízió között.

MTI Világ

Tévézésben rekorderek az olasz gyerekek

Egész Európában az olasz gyerekek töltik a leghosszabb időt a tévékészülékek előtt, noha ez elszigetelő hatással van rájuk, ártalmas az egészségükre és egy korábbi vizsgálat szerint még a hormontermelést is befolyásolja.

Infinit Tech

Kockáztat a mobilipar, amikor a mobiltévére fogad

Úgy tűnik, a mobilipar a televíziós típusú műsorszórásban véli felfedezni azt a meggyőző alkalmazást, amitől a fogyasztók rákapnak a következő generációs hálózatok használatára. A fogyasztói felmérések azonban csekély érdeklődésről tudósítanak.

MTI Kult

Egy román tévécsatorna bemutatja a Trianon-filmet

A Transindex híroldal szerint az Antena 1-en a Trianon-filmet a népszerű televíziós személyiség, Marius Tuca műsorának keretében láthatja majd képernyőn a román közönség, amely február első hetében alkothat véleményt a vitatott műről.

Tényleg könnyű volt idén az érettségi? Az AKG-sok eredményei már megvannak

Tényleg könnyű volt idén az érettségi? Az AKG-sok eredményei már megvannak

Szupersárga 850 lóerős Mercedes G-osztály érkezett

Szupersárga 850 lóerős Mercedes G-osztály érkezett

Vádat emeltek Gődény György ellen

Vádat emeltek Gődény György ellen