szerző:
hvg.hu

Az RTL Klub megbízásából telefonos közvélemény-kutatást végzett múlt hét szerdán este közvetített „Szóváltás a Miniszterelnökkel” című műsor nézői körében a TÁRKI. A kutatás célja a műsor fogadtatásának feltérképezése volt. Íme a kutatás főbb eredményei.

A „Szóváltás a Miniszterelnökkel” című műsort a lakossági átlagnál valamivel nagyobb arányban nézték a városi diplomások, de a többi társadalmi csoportban is jelentős volt a nézői arány - áll az RTL Klub hozzánk eljutatott közleményében. A műsor kérdezőinek, és kérdéseinek szelektálása megfelelt a nézők igényeinek. Úgy érezték, hogy lényeges, az ország problémáit jól reprezentáló kérdések hangoztak el.

A nézők a műsorvezetőt alapvetően felkészültnek, politikailag elfogulatlannak, és szimpatikusnak találták. A műsorról a nézők általános véleménye az, hogy újszerű, és jobb, mint a többi politikai műsor. A műsor a nézők minden rétegének tetszett, elsöprő többségük legközelebb is megnézne egy ilyen műsort - derül ki a kutatásból.

A kutatás adatai szerint a műsor kérdezőinek, és kérdéseinek szelektálása megfelelt a nézők igényeinek. Úgy érezték, hogy lényeges, az ország problémáit jól reprezentáló kérdések hangoztak el. A nézők háromnegyede szerint lényeges, az ország problémáit jól reprezentáló kérdéseket tettek fel a műsorba behívott emberek. Ez a vélemény egyetlen háttérváltozóval sem mutat lényeges összefüggést, tehát a nézők társadalmi-demográfiai csoport hovatartozástól, és pártpreferenciától függetlenül azonos mértékben ítélték meg a kérdéseket.

A műsorvezető megítélése kapcsán az az eredmény született, hogy a nézők a műsorvezetőt alapvetően felkészültnek, politikailag elfogulatlannak, és szimpatikusnak találták. Közel kétharmaduk látta úgy, hogy a műsorvezető teljes mértékben felkészült volt, harmaduk szerint voltak a felkészültségében hiányosságok, és csak 2 százalékuk nem tartotta őt felkészültnek. A nézők a műsorvezető felkészültségét társadalmi-demográfiai jellemzőktől, és politikai preferenciától függetlenül, azonos módon ítélték meg.

Azoktól, akik újszerűnek látták, azt is megkérdezték a kutatók, hogy újszerűségében jobb, vagy rosszabb volt, mint a többi politikai műsor. Elsöprő többségük szerint jobb volt, negatív véleményt csupán töredékük mondott. Minél fiatalabb valaki, és minél magasabb az iskolai végzettsége, annál nagyobb valószínűséggel értékelte a műsorvezető munkáját elfogulatlannak. Ennek elsősorban az az oka, hogy körükben az átlagosnál kevesebben voltak olyanok, akik nem tudtak érdemi választ adni erre a kérdésre.

A nézők pártpreferenciája csak kis mértékű kapcsolatot mutat a műsorvezető politikai elfogultságának, vagy elfogulatlanságának megítélésében. Ezek a vélemények a társadalmi-demográfiai jellemzőkkel nincsenek kapcsolatban, a politikai beállítódással viszont enyhe összefüggést mutatnak. Az MSZP szavazótáborához tartozó nézők közül az átlagosnál többen (74 százalék) mondták, hogy a műsor nemcsak újszerű, de jobb is volt, mint a többi politikai műsor.

A különböző életkorú, iskolai végzettségű nézőknek, valamint a falusiaknak és a városiaknak (kis-, és nagyvárosiaknak) is szinte azonos arányban válaszolták azt, hogy legközelebb is megnéznének egy ilyen műsort. Az MSZP szavazótáborához tartozó nézők  közül szinte mindenki (98 százalék) megnézne legközelebb is egy ilyen műsort, de még a FIDESZ szavazói elsöprő többsége (87 százalék) is igenlő választ adott erre a kérdésre.

 

 

MTI Itthon

Gyurcsány: fiaskó az államfőválasztás eredménye

A miniszterelnök fiaskónak nevezte a keddi államfőválasztás eredményét a közszolgálati rádióban a csütörtökön reggel sugárzott interjúban. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy most már a jövő évi választásokra kell megtenni az előkészületeket.

MTI Itthon

Áder szerint Gyurcsány lelépésére van szükség

Magyarországon egyre többen gondolják úgy, hogy nem száz kis lépésre, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lelépésére van szükség - jelentette ki Áder János frakcióvezető szombaton a Fidesz kongresszusán.

Fölényes győzelmet aratott a jelenlegi indiai kormányfő az exit pollok szerint

Fölényes győzelmet aratott a jelenlegi indiai kormányfő az exit pollok szerint

Milliós Mercedest foglaltak le a rendőrök a határon

Milliós Mercedest foglaltak le a rendőrök a határon

Ha Fonyódnál szállna vonatra, van egy rossz hírünk

Ha Fonyódnál szállna vonatra, van egy rossz hírünk

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról

Megindokolta a kormány, miért vette le a Hajógyári-szigetet a világörökségi listáról

Apró robottal gurítja ki az elakadásjelző háromszöget az új Mercedes

Apró robottal gurítja ki az elakadásjelző háromszöget az új Mercedes

Mégsem ül át Audiból BMW-be a Bayern München

Mégsem ül át Audiból BMW-be a Bayern München