szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar Sziget címmel "összmagyar nemzeti ifjúsági találkozó" színhelye lesz a Dunakanyar. Az augusztus 14. és 18. között zajló fesztivál a szélsőjobboldali ellenkultúra szokásos programjai mellé több újdonságot is kínál.  Az ifjúsági találkozó szervezői keverik az irredenta underground és a fősodor képviselőit. A Nemzeti Rockfesztivált követő napon, amelyen a Hunnia, a Magozott Cseresznye, a Romantikus Erőszak és az Új Hajnal (Oi-kor) is fellép, az Edda együttesé a színpad.

A Kismaros-Verőce Ifjúsági Táborban tartandó program politikusok, egyházi személyiségek fellépésével indul. A nyitónapon Verőce polgármestere, Bethlen Farkas beszél, s a fesztivál szájtjának tanúsága szerint Tempfli József nagyváradi püspök is.  Szaval Dörner György, beszélget Bognár László MIÉP-alelnök, a Bayer-Bencsik-Haeffler trió pedig Sajtóklubot tart a fesztiválon. Ebben a közegben szerepel dr. Illés Zoltán fideszes képviselő, a parlament környetvédelmi bizottságának alelnöke is.  Lesz előadás a Szlávok történelemhamisításáról, valamint - gyaníthatóan sajnos a hazai szélsőjobb újabb identitás- és párhuzamkeresésének jegyében fogant ötlet nyomán - Magyar vagyok és palesztin címmel beszél Salha Falah, a Magyarországi Palesztinok Kulturális Egyesületének elnöke.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A kulturális programot az Edda koncertje zárja. A zenekar hivatalos programjában is szerepel a dátum, tehát nincs okunk feltételezni, hogy nem tudják, milyen zenei közegbe kerültek. "Liberális moslékkal kimossák az agyad" - énekli rossz prozódiával az Új Hajnal. "Itt jön a szkinhed felvonulás/Hatalom, erő, összetartás" - keménykedik a Magozott Cseresznye. A Hunnia Vádló bitófákja ostoba klapanciákba szedve, alig burkoltan hirdeti Szálasi dicsőségét. Melléjük került a Magyar Szigeten a csövesek egykori néptribun-zenekara.

Az Edda a nyolcvanas évek elején Edda Művek néven kultuszzenekar volt. A lendületes rockzene, a munkásruha, az aluljárókban, pályaudvarokon helyüket keresők érzelmeit megéneklő szövegek hitelessé tették a korai Eddát, s a Fekete Bárányok, vagyis a Hobo Blues Band, a Beatrice és a P.Mobil mellett ők is a rendszer által kiátkozott bandák közé sorolódtak. Első három albumuk hangja és borítóik vizuális világa megteremtette a hazai "munkásrockot", ám a szellem  Slamovits István 1984-es távozásával elszállt a bandából. Az Edda a glam rock reprezentánsa lett. Pataky Attila, az együttes vezéralakja és Slamovits 1988-ban látványosan kibékült ugyan egy közös lemezen, de az Edda már nem tért vissza gyökereihez. Sőt, Patakynak, a hazai rockelőadók közül elsőként az a bravúr is sikerült, hogy szabadon közlekedjen a rockszínpad és a Dáridó szalonspicces, cintányéros-cudarvilágos nótashowja között.

Nemcsak az együttes zenei arculata, de Pataky politikai érdeklődése is sokat változott az elmúlt évtizedben. Noha többször hangoztatta, nem politizál, a kilencvenes évek elején az SZDSZ madaras kitűzője tűnt fel rajta. 1998-ban  zenekarával MSZP-s kampányrendezvényen szerepelt, de Torgyán oldalán is mutatkozott. A 2002-es kampány már a Kossuth-téri Fidesz-rendezvényen találta, kokárdával, oldalán tarsolylemezes táskával, amint a polgári pop himnuszát, az Örvendj, Magyarország!-ot énekelte. A zenakar hivatalos szájtja büszkén adja hírül, hogy Orbán Viktor, megtudva, hogy az Edda a Felvidéken turnézik, táviratot küldött ezzel a szöveggel: "Az idő nektek dolgozik. Az idő nekünk dolgozik. Az idő a magyaroknak dolgozik." 

Huszonöt albummal, többmillió eladott példánnyal a háta mögött egy megasztár zenekar hitelesíti részvételével a határrevíziót követelő, xenofób uszítórock képviselőit. Melyiküknek lehet erre szüksége?

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ

Szlovéniában és Ukrajnában is tombol a járvány

Szlovéniában és Ukrajnában is tombol a járvány