szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Alig tudok felkelni. Szinte minden tagom fáj." Ezeket a szavakat Patrick Vieira, az angol Arsenal tavaly 66 mérkőzést játszott francia sztárja mondta egy sportlapnak, alig öt fordulóval a szigetországi bajnokság nyitánya után. A FIFA és az UEFA elismerik, csökkenteni kellene a mérkőzések számát. A labdát azonban egymás térfelére rugdossák.

Jiri Dvorak professzor, a FIFA orvosi testületének elnöke a vasárnap az Observernek így nyilatkozott: "Számolni kell azzal, hogy a sztárjátékosok egy részének a nemzetközi meccseken való részvétele veszélybe kerül. Egyes európai élklubok sztárjai évadonként 70 mérkőzést is lejátszanak. Egyre többen sérülnek meg úgy, hogy annak oka nem szabálytalanság; ez a túlterheltség jele. Arra nézve vannak szabályok, hogy egy teherautósofőr mennyit vezethet, de hogy egy focista mennyit játszhat, arra nincsenek."

Dvorak interjújára a FIFA részéről hivatalosan Marcus Siegler reagált; a Reutersnek megerősítette, a nemzetközi labdarúgószervezet kész a párbeszédre a mérkőzésszám csökkentéséről. Az idei világbajnokságon Zidane, Figo, Beckham vagy Owen esetében látszott, fizikai állapotuk negatívan befolyásolja szereplésüket. Ha azonban a játékosok és a FIFA csökkentést akarnak, az nyilvánvalóan ellenkezik az európai szövetség, az UEFA érdekeivel. Az ugyanis nem valószínű, hogy a nemzeti bajnokságokat országonként átalakítnák a nagycsapatok kedvéért. (Angliában például Arsene Wenger, Alex Ferguson és Gerard Houllier téli szünetet szerettek volna a Premier League küzdelemsorozatában, de a többi csapat leszavazta a javaslatot.) A válogatott tétmérkőzések száma nemigen csökkenthető, hisz ahhoz az Eb és a Vb lebonyolítási rendjén kellene változtatni a mezőny szűkítésével. A barátságos mérkőzések száma eleve elenyésző, s a szövetségi kapitányok a sztárokat sokszor megkímélik  attól, hogy a felkészülési meccsek mindegyikén játszaniuk kelljen. Így csökkentés csak az országonkénti és nemzetközi kupa-színtéren lehetséges. 

Miután a nyilatkozatok szintjén az UEFA is elismerte, túl nagy a teher a játékosokon, a szövetség szóvivője, Mike Lee bejelentette, a jövő évadtól tizenhét helyett tizenhárom Bajnokok Ligája-meccset kellene játszania a döntőig jutó két csapatnak - közel sem radikális változtatás. Ám UEFA-források szerint a FIFA sem veszi túl komolyan a csökkentést, az európai szövetség azzal vádolja a nemzetközit, hogy  miközben szóban igazat adnak Vieirának és társainak, a gyakorlatban támogatják az újabb meccseket jelentő Konföderációs Kupa és a Klubvilágbajnokság tervét.

Szemmel nem látható, de a műszer kiszúrta: UV-fény ragyog a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön

Szemmel nem látható, de a műszer kiszúrta: UV-fény ragyog a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön

Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak

Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak

Nem tudtak megegyezni a mostohalánnyal, nem lesz Picasso-múzeum Aix-en-Provence-ban

Nem tudtak megegyezni a mostohalánnyal, nem lesz Picasso-múzeum Aix-en-Provence-ban