szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ifjabb Hegedűs Lórántot, a MIÉP alelnökét egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt a Fővárosi Bíróság első fokon pénteken.

A büntetőper egy ifjabb Hegedűs Lóránt által írt, a MIÉP Ébresztő című, XVI. kerületi lapjában tavaly megjelent írás miatt indult. A lap felelős szerkesztőjét, Metes Györgyöt 525 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.
A szerdai első tárgyaláson elhangzott vádbeszéd szerint a társadalom egy csoportja elleni gyűlöletkeltésre irányul, aktív tevékenységre uszít a cikk, amelyben szerepel többek között a "galíciai jöttmentek hada" és a "Rekeszd ki őket!, mert ha nem teszed meg ők teszik meg veled!" megfogalmazás. Az ügyész vádbeszédében hivatkozott a fajgyűlölet büntetőjogi szankcionálását előíró nemzetközi egyezményekre. Kifejtette: a vitatott írásban Hegedűs Lóránt gyűlöletet kelt azzal, hogy a "galíciai jött-menteket" ellenségképként jeleníti meg és ellenük uszít cselekvésre, kirekesztésre.
Ifjabb Hegedűs Lóránt tagadta bűnösségét, kijelentve: nem faji, vallási hovatartozásról, hanem szemléletről, mentalitásról írt és nem kíván kárt okozni senkinek. Arra az ügyészi kérdésre, kiket ért "galíciai jött-menteken", hangsúlyozta, hogy nem a zsidóságra utalt, hanem Rákosi és Gerő szellemi örököseire, akik "naponta gyalázzák keresztény értékeinket". A védelem perbeszédében többek között arra hívta fel a figyelmet: a közösség elleni izgatás törvényi tényállásának lényege, hogy valaki szándékosan egy csoport ellen uszít gyűlöletre, a kifogásolt cikkben azonban szerintük nem rejlik ilyen szándék. (MTI)
HVG: „Rekeszd ki őket!” - Betűhű idézetek ifjabb Hegedűs Loránt Keresztyén magyar állam! című írásából
HVG: Üzenet a múltból
HVG: Ébredezés

Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon

Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!