szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spanyol illetékesek szerint naponta több mint 125 tonna olaj ömlik a tengerbe az elsüllyedt Prestige nevű tankhajóból. A hajó orosz bérlője, az Alfa holding bejelentette, egyetlen euró kártérítést sem fizet a katasztrófáért, mivel erre csakis a hajó tulajdonosa kötelezhető.

A Prestige törzsén lévő repedéseken sáros olaj szivárog, s a 125 tonnányi mennyiség körülbelül egy nap alatt éri el az Atlanti-óceán felszínét - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök-helyettes. Egy, a kormánynak dolgozó oceanográfus szerint az olajfolt a szárazföld felé tart és igen veszélyes lehet, hacsak a tisztító hajók nem tudják időben kiszivattyúzni a vízből. A hír, miszerint naponta 125 tonna olaj ömlik a tengerbe a BBC értesülései szerint végképp szertefoszlatja azt a reményt, hogy a hajó tartályában lévő közel 60000 tonna olaj a mélytengeri (3500 méter) alacsony hőmérséklet miatt megdermedhet, és a tartályokban maradhat. A hajóroncsot vizsgáló francia mini-tengeralattjáró, a Nautile legutóbbi vizsgálata a korábbi 9 helyett már 15 jelentősebb lyukat észlelt az elsüllyedt Prestige törzsén.
A Prestige november 19-én tört ketté és süllyedt el 77 ezer tonna olajjal tartályaiban. A kiömlő olaj súlyos pusztítást végzett Spanyolország legfőbb halászvidékének, Galícia tartománynak partjainál. A madridi kormány, amely kezdetben megkísérelte bagatellizálni a szerencsétlenséget, most már az ország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófájáról beszél. José Maria Aznar miniszterelnök hétfőn kénytelen volt elismerni: kormánya hibát követett el a katasztrófa kezdeti napjaiban a helyzet megítélésében.
A bahamai zászló alatt közlekedő Prestige olajszállító hajó orosz bérlőtársasága, az Alfa holding még vasárnap bejelentette: egyetlen euró kártérítést sem fizet a katasztrófáért, mivel erre csakis a hajó tulajdonosa kötelezhető. Az Alfa holdinghoz tartozó olajtársaság, a Crown Resources szóvivője az El País című madridi lapnak adott nyilatkozatában így fogalmazott az üggyel kapcsolatban: "Ha valaki kocsit bérel, és a kocsi elromlik az úton, nem ő a felelős".
A Crown az El País szerint "sötét múlttal rendelkező cég", székhelye a svájci Zugban van, és a cég elődei adóparadicsomokban voltak bejelentve. A vállalkozásnak 15 bejelentett alkalmazottja van, de fél év alatt 31 000 euróról 2,5 millióra emelte tőkéjét. "Mivel olyan vállalatról van szó, amelynek semmiféle híre nincsen, és semmi szüksége a reklámra, a legminimálisabban sem törődik a jó hírével" - fogalmazott az El País. (MTI)

Találtak egy teljesen újfajta bolygót, egy év 19 óráig tart rajta

Találtak egy teljesen újfajta bolygót, egy év 19 óráig tart rajta

Orbán veri a harci dobot, hogy elterelje a figyelmet

Orbán veri a harci dobot, hogy elterelje a figyelmet

Pár hét alatt lebomló pulóvert tervezett egy cég

Pár hét alatt lebomló pulóvert tervezett egy cég