szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz számára az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás jelenlegi formájában elfogadhatatlan; a kormánypártok szerint a Fidesz mondvacsinált kifogásokat keres - derült ki a parlamenti frakciók megbeszélésén, amelyen az MDF nem vett részt. A kétharmados szavazattöbbséget igénylő alkotmánymódosítás keddi zárószavazása előtt már nem lesz újabb egyeztetés.

A Fidesz szerint az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás szövegéből ki kell venni azt a három pontot - a menekültügyet, a miniszterek rendeletalkotási jogkörét és az egyéb nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartást -, amelyek nem köthetők közvetlenül az integrációhoz; a párt számára az alkotmánymódosítás jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Salamon László (Fidesz) szerint a tárgyalássorozat folyamán a Fidesz igen kompromisszumkész volt, a népszavazás, a szuverenitás, illetve az Országgyűlés és a kormány viszonyát rendező kérdésekben hajlott a megegyezésre. Az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás kérdésében azonban az árukapcsolást nem fogadják el - jelentette ki Salamon, aki szerint a koalíciónak kell megtalálnia a megfelelő megoldást a szükségtelen pontok kiiktatására.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Magyarország 2004. május 1-ig teljes jogú tagja lesz az EU-nak?
Az MSZP-t képviselő Vastagh Pál úgy vélte, súlyos szakmai fogyatékosságai vannak a Fidesz-javaslatnak, amely szerint koherenciazavar miatt kell kivenni a törvényszövegből a kifogásolt részeket. "Nem mondja ki a négypárti megállapodás, hogy abban a három szakaszban, amelyben nem volt egyetértés, a rendezésnek az az egyetlen lehetséges módja, ha ezeket elhagyjuk a szövegből" - hangsúlyozta a politikus, aki érthetetlennek nevezte, hogy a Fidesz-kongresszus "pozitív üzenetei után" miért merev az ellenzéki párt álláspontja azokban a kérdésekben, amelyek nem tartoznak a lényeges problémák közé.
Fodor Gábor (SZDSZ) emlékeztetett arra, hogy a november 27-i tárgyaláson Szájer József azt mondta, a három alapkérdésben nincs akadály, az összes többi kérdést pedig a pártok mindegyik oldalról úgy minősítették, hogy azok nem az alkotmány megszavazásának vagy meg nem szavazásának alapkérdését érintik. "A Fidesz azzal, hogy nem tartja magát a megállapodáshoz, akadályokat gördít a sima és lehetőség szerint politikai vitáktól mentes európai uniós csatlakozás elé" - tette hozzá Fodor, aki szerint a szövegben nincs koherenciazavar, ehelyett a Fidesz mondvacsinált kifogásokat keres ahhoz, hogy ne tartsa magát a korábbi megegyezéshez.  Ha nem lesz meg az alkotmánymódosításhz szükséges kétharmados többség, a Fidesznek a közvélemény elé kell állnia, és el kell magyaráznia, miért kívánja az európai uniós csatlakozást nehezíteni - vélekedett Fodor. (MTI)
Kezdődik a koppenhágai EU-bővítési csúcs

Megfosztaná a Színművészetit jogi képviseletétől a kuratórium

Megfosztaná a Színművészetit jogi képviseletétől a kuratórium

Életerős robotkutyák járőröznek az amerikai légierő bázisán

Életerős robotkutyák járőröznek az amerikai légierő bázisán

Már kubai szivart és rumot sem lehet vinni az Egyesült Államokba

Már kubai szivart és rumot sem lehet vinni az Egyesült Államokba