szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Citadella-terasz területének átadás-átvételével, valamint a kávézóban a tárgyak leltározásával vette kezdetét a Citadella-terasz bontásának munkálata pénteken reggel. A Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. álláspontja szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) "jogellenes határozatainak végrehajtásához jogellenes módon" kezdtek hozzá pénteken.

Molnár Zoltán, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója a helyszínen elmondta: a bontás elvégzésével - amelyre 15 munkanap áll rendelkezésre - a Kiving Kft.-t bízták meg. A kft. 100 százalékos állami tulajdonban van, amely felett a tulajdonosi jogokat a KVI gyakorolja. A bontási munkálatok megkezdését pénteken reggel a rendőrség biztosította; a hatóság csak akkor lép közbe, ha a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. tettlegesen akadályozná a bontást.
A Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. által engedély nélkül épített Citadella-terasz bontásáról, a Lődomb eredeti állapotának visszaállításáról a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) december 4-én hozott ismételt határozatot. A bontás elvégeztetésére a KÖH a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot kérte fel. A Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. korábban - augusztus 26-án - már önként megkezdte a létesítmény lebontását, hogy mintegy jogkövető módon tegyen eleget a KÖH első ilyen értelmű határozatának; a munkálatokat aztán a cég felfüggesztette, mivel a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. és a KÖH között peres eljárás indult. A vitában a Fővárosi Bíróság november 26-án hozott határozatot, amelyben elutasította a Citadella-teraszt engedély nélkül felépítő Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft.-nek a KÖH elleni keresetét, amelyben az építtető megtámadta a bontásról, illetve a fenntartási engedélykérelem elutasításáról szóló KÖH-határozatokat. A Fővárosi Bíróság indokolása szerint a KÖH okszerűen, megalapozottan mérlegelt, amikor örökségvédelmi szempontok alapján elrendelte a teraszkávézó bontását. A hivatal építésügyi és hatósági hatásköre fennáll a műemlékek tekintetében - állapította meg a bíróság. (MTI)

Lelőttek egy rendőrt Londonban

Lelőttek egy rendőrt Londonban

Mol Fehérvár–Reims 0-0, tizenegyesekkel 4-1

Mol Fehérvár–Reims 0-0, tizenegyesekkel 4-1

Szétkapták a legújabb Apple okosórát: mi van benne?

Szétkapták a legújabb Apple okosórát: mi van benne?