szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) nem a Faludy György által használt ingatlant, hanem a költő kéziratait és könyvtárát vásárolja meg, így támogatja a Kossuth-díjas költőt a XIII. kerületi, Szent István körúti lakás megvásárlásában.

Szentestóth Györgyi, a kulturális miniszter jogi tanácsadója csütörtökön a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón ismertette: a költő kéziratait az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) már katalogizálta, s azok a nemzeti bibliotékába kerültek, az értékes könyvgyűjtemény, könyvtár viszont élete végéig Faludy György használatában marad. Az ingó adásvételi szerződést az OSZK gazdasági igazgatója és Faludy György csütörtökön írta alá a minisztériumban; a megállapodást ellátta kézjegyével Görgey Gábor miniszter és a költő felesége is. A minisztérium ily módon teljesíti a már korábban megígért 10 millió forintos támogatást, sőt a 2,5 millió forintos áfát is a tárca fizeti ki.
A költő és felesége által igényelt Szent István körúti két, összesen 150 négyzetméteres lakás forgalmi értékét szeptemberben 54 millió forintra becsülték, a XIII. kerületi önkormányzat pedig 35 millió forintot kívánt megfizettetni a költővel. A Fővárosi Közgyűlés 10 millió, a Középületépítő Rt. és a Hérosz Rt. 7,5-7,5 millió forint támogatást nyújt közérdekű kötelezettségvállalásként a lakásvásárlásra. 
   
Faludy György elmondta, hogy leginkább a XIII. kerületi önkormányzat "teljesen illegális viselkedése miatt" volt az elmúlt hónapokban nyugtalan, mert szerinte a háztömb többi lakását a forgalmi érték 15 százalékáért ajánlották megvásárlásra a bérlőknek, csak őt nem értesítették a lehetőségről. A költö emellett közölte, hogy mindig is az OSZK-nak szánta könyveit. (MTI)

A zárt kaputól a közel húszezres kupadöntőig: így váltak járványügyi Petri-csészévé a stadionok Magyarországon

A zárt kaputól a közel húszezres kupadöntőig: így váltak járványügyi Petri-csészévé a stadionok Magyarországon

Őrültség volt Budapesten Szuperkupa-döntőt szervezni?

Őrültség volt Budapesten Szuperkupa-döntőt szervezni?

Itt a 200 lóerős Ford Puma ST, gyorsan bele is ültünk

Itt a 200 lóerős Ford Puma ST, gyorsan bele is ültünk