szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter, a Vlagyimir Putyinnal történt találkozó utáni sajtóértekezleten elmondta: az orosz elnök egyetértett a jelenleg még mintegy négyszázmillió dolláros szovjet államadósság rendezésével kapcsolatos magyar javaslattal. Ennek az a lényege, hogy a két ország még az év hátra lévő napjaiban közvetítők nélkül, készpénzfizetéses módszerrel rendezze a kérdést.

A megállapodás tervezett részleteit Medgyessy Péter orosz kollégájával, Mihail Kaszjanov miniszterelnökkel vitatta meg. Medgyessy Péter közölte azt is, hogy elvi megállapodás született a II. világháború során a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek kérdésében; ennek alapján a sárospataki könyvtár kötetei akár már a jövő évben visszakerülhetnének Magyarországra. A tervek szerint a két ország kormányzati vagy kulturális minisztériumi szinten megállapodást kötne az egymás területén található, a II. világháború alatt elkerült műkincsek kölcsönös felkutatásáról és visszaszolgáltatásáról. Ezt a megállapodást a magyar parlament nemzetközi szerződésként jóváhagyná. Az orosz fél eddig azt hiányolta, hogy Magyarországon ennek a kérdésnek nincs egységes törvényi szabályozása.
Medgyessy Péter tegnap úgy nyilatkozott: moszkvai útjának legfontosabb célja, hogy új fejezet nyíljék a magyar-orosz kapcsolatrendszerben. A kormányfő tárgyalásai első napján, csütörtökön a moszkvai diplomáciai akadémián tartott előadást "Magyarország és Oroszország Európában - az együttműködés perspektívái" címmel. Ezt megelőzően Gennagyij Szeleznyovval, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma elnökével tárgyalt a miniszterelnök. Medgyessy Péter szerint az elmúlt években jelentősen visszaestek a magyar-orosz kapcsolatok, most viszont - hangsúlyozta - a gazdasági és politikai átalakulás, illetve a nemzetközi helykeresés után lehetőség van a viszony jelentős mértékű javítására. Medgyessy szerint Magyarország az euroatlanti integrációs szervezetekben tudja leginkább képviselni nemzetközi érdekeit, de ez egyáltalán nem akadálya a kiváló magyar-orosz kapcsolatok kialakításának. (MTI)

Az Uzsoki kórházban az intenzív ügyelet biztosítása is kérdéses lett az átcsoportosítások miatt

Az Uzsoki kórházban az intenzív ügyelet biztosítása is kérdéses lett az átcsoportosítások miatt

Két év alatt készült el az egyedi Ferrari Omologata

Két év alatt készült el az egyedi Ferrari Omologata

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk

Orbán a Reutersnek: Néhány dologban elég makacsok vagyunk