szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három olyan nőt választottak az amerikai Time magazin szerkesztői az Év Emberének, akik tekintélyes intézmények, illetve világcégek belső munkatársaiként az egész országot a későbbiekben megmozgató hiányosságokra, visszásságokra, illetve súlyos visszaélésekre hívták fel a figyelmet.

A három nő - Coleen Rawley, Cynthia Cooper és Sherron Watkins - azt a kritikus szellemet testesíti meg, amelyre ma az országnak szüksége van, hogy helyreállhasson a megrendült bizalom egy sor tekintélyét vesztett intézményben, a nagyvállalatoktól a katolikus egyházig - mondta Jim Kelly, a Time szerkesztője. Közös bennük, hogy - ellentétben a Time Magazin által az előző években követett gyakorlattal, amikor is világszerte ismert politikusokat, nemzeti hősöket, vállalati vezetőket választottak az Év Emberének - ők mindeddig teljesen ismeretlen, köznapi emberek voltak.
A 48 éves Coleen Rowley idén májusban levélben fordult az FBI igazgatójához, Robert Muellerhez, bírálva a Szövetségi Nyomozó Irodát, amiért az intézmény 2001-ben figyelmen kívül hagyott számos olyan, rendelkezésére álló hírszerzési adatot, amelyek a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokra utaltak.
A 38 éves Cynthia Cooper, a WorldCom belső auditora júniusban 3,8 milliárd dolláros könyvelési rendellenességre hívta fel a cég vezető testületének figyelmét. Egy hónappal később a távközlési óriáscég csődöt jelentett, ami az Egyesült Államok történetének legdrámaibb vállalati bukása volt.
Sherron Watkins, az Enron cég egykori fejlesztési alelnöke 2001. augusztusában levélben figyelmeztette Kenneth Lay-t, az Enron elnökét arra, hogy a nagyszabású könyvelési hiányosságok a cég összeomlásához vezethetnek. Az elektronikai óriás - országos szintű botrány közepette - nem sokkal később valóban csődöt jelentett. Watkins a múlt hónapban mondott le alelnöki tisztéről. (MTI)

Megmutatta a BMW M2 CS, mit tud az Autobahnon

Megmutatta a BMW M2 CS, mit tud az Autobahnon

Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás

Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás

Munkanélküliségi adatok: vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt

Munkanélküliségi adatok: vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt