szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rekordnyeremény született az ötös lottón, az egyetlen szerencsés nyertes 2,971 milliárd forintot vehet fel a Szerencsejáték Rt.-től, miután ötös találat hiányában 28 héten keresztül halmozódott az összeg.

A szerencsés játékosnak először fel kell hívnia az úgynevezett nagy nyeremény vonalat, amelynek száma minden lottózóban megtalálható. A játékosnak ezt követően be kell bizonyítania, hogy tulajdonában van a nyertes szelvény. Miután ez megtörtént, személyes találkozón a Szerencsejáték Rt. két munkatársa felvilágosítja a nyeremény felvételének lehetőségeiről, és kérésének megfelelően a pénzt átutalják egy vagy több bankszámlára. Az rt. biztosítja a nyertes részére az anonimitást, azaz a cégtől semmilyen adatot nem tudnak meg a nyertes személyéről. Készpénzben a társaság nem teljesíti a kifizetést, már csak azért sem, mert annak súlya 10 ezresekben 3 mázsa lenne. Ennyi bankó egymás mellé rakva 46 kilométer hosszú, egymásra helyezve pedig 14 emelet magas lenne.

Befektetési szakértők szerint a laikus számára hatalmasnak tűnő összeget kockázatkerülő befektetésekre - hosszú távú állampapírokra, jelzálog-hitellevelekre - célszerű fordítani. A rekordnyeremény felhasználásának szempontjából azt tartják a legcélszerűbbnek, ha a pénz 10 százaléka a luxuskiadásokat, a "költőpénzt" fedezi, 20-20 százalékot tesz ki az ingatlan- és tőzsdei befektetések nagysága, a "maradék" pénzből pedig állampapírokat, diszkont kincstárjegyet, illetve jelzálog-hitellevelet vásárol a nyertes.
Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője szerint a lottóláz nem csak a nyertesnek, de az államnak is jelentős pluszbevételt hozott. Csak játékadó címén az elmúlt két hónap forgalomnövekedése miatt az átlagosnál 1 milliárd forinttal több pénzhez jutott a büdzsé. (MTI)

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Biden nem hisz Trump védőoltásában

Biden nem hisz Trump védőoltásában

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben