szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Segélyszállítmánnyal kishajó indul pénteken a dél-csendes-óceáni Salamon-szigetekhez tartozó, ciklon sújtotta Tikopia szigetére. Szakértők szerint a ciklon keltette 11 méter magas hullámok teljesen elpusztítottak több falut, és tönkretették a szigetet körülvevő lagúnát.

Az óránként 300-350 kilométeres erősségű szeleket szállító Zoé ciklon szombaton száguldott végig a térségben, és a Salamon-szigeteki Temotu tartomány szigeteit, főleg Tikopiát és Anutát sújtotta. A két sziget lakossága összesen 3-4 ezer fő. A ciklon valószínűleg tönkretette a rádióantennákat a szigeteken, mert a lakók nem adnak hírt magukról. Szerdán két repülőgép is Tikopia fölé repült, hogy felmérjék a károkat. Az egyik gépen ausztrál segélyszervezeti szakemberek utaztak, akik szerint a katasztrófa nem olyan súlyos, mint amekkorára először gondolni lehetett. Alan March, az AusAid segélyszervezet igazgatóhelyettese elmondta, hogy a gépről nézve nem utalt semmi arra, hogy bárki meghalt vagy akár megsérült volna a szigeten a ciklon következtében. Látták, amint a szigetlakók körülbelül húsz csónakkal halásznak, és elkezdik újjáépíteni házaikat.
A még szerdán készült légi fényképek alapján a valamikor Tikopián élt Judith Macdonald, az új-zélandi Waikato egyetemének antropológusa megállapította, hogy több falu - mintegy száz ház - teljes egészében eltűnt a szigeten. A képek szerint a hatalmas hullámok homokkal és törmelékkel temették be a szigetet körülvevő lagúnát, és elöntöttek egy édesvizű halastavat.
Gabriel Teao, Temotu kormányfője, a tartományi székhelyről, Latából nyilatkozva elmondta: félő, hogy több embert elsodortak a hullámok. Igaz, hogy a szigetlakók mesterei a ciklonok túlélésének, de a Zoé rendkívül erős volt - tette hozzá. A Nemzetközösséghez tartozó Salamon-szigetek 1978 óta független, államfője II. Erzsébet angol királynő. (MTI)

LMP: legyen előválasztás az egyéni választókerületekben is

LMP: legyen előválasztás az egyéni választókerületekben is

Nem fogadja el Brüsszel, hogy az Apple-nek mégsem kell 13 milliárd eurós bírságot fizetni

Nem fogadja el Brüsszel, hogy az Apple-nek mégsem kell 13 milliárd eurós bírságot fizetni

Bajnai Gordon a Momentum mellett térhet vissza a magyar politikába

Bajnai Gordon a Momentum mellett térhet vissza a magyar politikába