szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jean-Claude Trichet, a francia központi bank jelenlegi elnöke az Európai Központi Bank (EKB) legesélyesebb elnökjelöltje. Ha a bíróság bűnösnek ítéli a  Crédit Lyonnais francia óriásbank tíz évvel korábbi mérlegének meghamisításában, a legalább 14 milliárd euró (a 3 milliárdos magyar lottófőnyeremény 1120-szorosa) kárt okozó bűntett elkövetőjévé válik. Ha felmentik, 7 trillió eurós gazdasági övezetet irányíthat (560 ezer lottófőnyeremény).

Öt év börtön és 375 ezer eurós büntetés, vagy nyolc év az álomállásban, a büntetéshez hasonló nagyságrendű éves fizetéssel? A párizsi büntetőbíróságon január 6-án kezdődött meg a Crédit Lyonnais tíz évvel korábbi három mérlegének meghamisítása ügyében indított bírósági eljárás első tárgyalása, amelyen a kilenc gyanúsított között van Jean-Claude Trichet is. A per ellenére a francia kormány mellett az EU pénzügyminiszterei is jelezték, továbbra is támogatják Trichet jelölését. 
Miért ragaszkodnak vajon a büntetőeljárás alatt álló Trichet-hez mint a hitelességre és a feddhetetlenségre olyannyira kényes EKB elnökéhez? Az eurózóna létrehozásakor a két nagy, Franciaország és Németország nem tudott megegyezni, ki legyen a tagországok monetáris ügyei és a közös fizetőeszköz felett őrködő EKB első elnöke. A németek diktálták az eurótagság feltételeit, cserébe a franciák akarták adni az első elnököt - Németország azonban ebbe nem ment bele, attól tartva, hogy a francia elnökség felpuhítaná az amúgy szigorúan az infláció alacsonyan tartására létrehozott EKB-t. Maradt hát a kompromisszumos megoldás, némi háttéralkuval: így lett elnök a semlegesnek mondott, ám a németekhez közelebb álló holland óriás, Wim Duisenberg, aki a szóbeszéd szerint nyolcéves megbízatásának felénél átadja a kormányrudat a franciák emberének, Trichet-nek. Duisenberg tavaly be is jelentette idei lemondását, a német fél pedig nyiltan elsimerte, hogy a legtöbb közgazdász számára álomállást jelentő pozícióra a franciák jelölhetik saját emberüket. Ebben a tudatban hagyta a francia kormány, hogy az EKB alelnöki pozíciójából tavasszal távozó francia Christian Noyer utódja görög legyen, tudván, Trichet várható elnöklésével megmarad a képviseletük a hattagú igazgatótanáccsal rendelkező európai jegybankban.
Miért nem választanak vajon a franciák másik, feddhetetlen előéletű jelöltet a pozícióra? Franciaországnak Trichet mellett - aki a szakma által nemzetközileg is vitathatatlanul elismert jegybankár, olyan vezetőnek tartják, aki képes e fontos intézmény irányítására, a pénzpiacok bíznak benne és tisztelik - két másik jelöltje volt: Jean Lemierre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, valamint Pascal Lamy, az EU kereskedelmi ügyeiért felelős biztosa. Csakhogy Lemierre-t sokan nem tartják alkalmas személyiségnek az EKB vezetésére, Lamy pedig jelenlegi pozíciójánál fogva inkább politikusnak, mint makrogazdasági szakembernek számít. Ha Trichet felmentést kap, valóban ő lenne az ideális jelölt. Ha.
S valóban álomállásnak számít-e az EKB elnöki széke? A bankra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy átláthatóbbá és az angol jegybank politikájához hasonlatosabbá váljon az eurózóna központi pénzintézete is. Ennek megfelelően a francia kormány 2002-ben már jelezte: elképzeléseik szerint az EKB a jövőben konkrét inflációs célkitűzés meghatározásával működne. A leendő jegybankelnöknek ugyanakkor kezelnie kell az ellenkező irányú nyomást is, amely szerint a banknak nem az alacsony inflációs szint elérésére és megtartására, inkább a gazdasági növekedés segítésére kellene koncentrálnia. Végül, ám közel sem utolsósorban kezdenie kell valamit a hamarosan kibővülő eurózónával is; az újonnan csatlakozó országokkal ugyanis akár huszonkettőre is nőhet az eurót használó országok száma, ez pedig - jelenlegi formájában - lehetetlenné tenné az EKB hatékony működését.

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

Macron: "Ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal"

Macron: "Ha békét akarunk az európai kontinensen, akkor együtt kell működnünk Oroszországgal"

Kiárusítja a vagyonát Tiszatenyő, mert a bedőlt beruházások miatt eladósodott

Kiárusítja a vagyonát Tiszatenyő, mert a bedőlt beruházások miatt eladósodott