szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cosa Notra egyik meghatározó alakja azt állítja egy maffia-perben Silvio Berlusconiról, Olaszország miniszterelnökéről, hogy a 80-as években maffia-vezérekkel tartott kapcsolatot. A perben Marcello Dell'Utrit, Berlusconi Forza Italia mozgalmának szenátorát azzal vádolják, hogy egy - Berlusconi Fininvest vállalatbirodalmához tartozó - reklámcégben maffiapénzeket mosott tisztára.

Antonio Giuffre, aki áprilisi letartóztatása óta együttműködik a hatóságokkal Dell’Utri szenátor perében, egy titkos helyről sugárzott videóadásban kijelentette, hogy Silvio Berlusconi az 1980-as években arcorei villájában többször találkozott a maffia vezetőivel, köztük Stefano Bontadéval. A látogatások ürügyét az jelentette, hogy egy Vittorio Mangano nevű maffiózó istállómesterként dolgozott a villában. Berlusconi egy korábbi nyilatkozata szerint nem tudott Mangano maffiakapcsolatairól, ám Giuffre vallomásában ennek ellentmondott.
Giuffre szerint Manganót azért mutatta be Dell’Utri Berlusconinak, mert az attól félt, hogy el akarják őt rabolni. "Dell Utri nagyon közeli kapcsolatban volt a Cosa Nostrával, s ugyanakkor kiváló referencia volt Berlusconi számára" – mondta a kamerának hátat fordítva tanúskodó Giuffre, aki a Cosa Nostra-főnök Bernardo Provenzano jobbkeze volt, s így a legmagasabb rangú, a hatóságokkal együttműködő maffiózónak számít.
Dell’Utri tagadja a magára illetve Berlusconira vonatkozó vádakat, amelyeket az ügyészség elsősorban Giuffre és más "bűnbánó" maffiózók vallomásaira alapoz. A miniszterelnököt novemberben kívánták tanúként meghallgatni a perben, ám ő élt a törények által biztosított hallgatási joggal.
Giuffre szerint a maffia és Dell’Utri közti kapcsolat akkor vált jelentőssé, amikor 1993-ban a Kereszténydemokrata Párt korrupciós perek sorozatában összeomlott. Berlusconi ekkor hívta életre a Forza Italia pártot a politikai vákuum betöltésére. "A Cosa Notra kereste a kapcsolatot a mozgalom felső vezetésével" - állítja Giuffre.

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra