szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy fényképész megsebesült, 35 embert pedig súlyos légúti panaszokkal kellett kórházba szállítani, amikor Venezuelában a rendőrség könnygázt vetett be és gumilövedékekkel lőtt vasárnap az elnök lemondását követelő tüntetőkre.

A védelmi minisztérium és a fővárosi helyőrség épületeit is magában foglaló Fort Tiuna felé vezető utakat szögesdróttal, katonai rendőrök sorfalával és páncélozott járművekkel zárták el a kormányerők. A sebesült fotóriporter és a könnygáztól fulladozó emberek elszállítása után a rendőrök és a tüntetők még jó ideig farkasszemet néztek egymással a Fort Tiuna közelében, de újabb összecsapásra nem került sor. A tüntetést az ellenzék a február másodikára meghirdetett, az elnök lemondatását célzó népszavazás támogatására rendezte. A felvonulók megemlékeztek egy korábbi, ugyancsak Hugo Chávez elnök elűzésére szervezett, sikertelen államcsínykísérlet halálos áldozatairól is.
Bár a februári rendkívüli népszavazás megtartásához a törvények szerint szükséges mennyiségű aláírás összegyűlt, a szavazás megtartása kétséges, mert a venezuelai legfőbb választási tanács nem kapott pénzt a szervezésre, nem készültek el a névjegyzékek, és meg sem kezdődött a szavazólapok nyomtatása. Chávez elnök bejelentette, hogy elrendelte az ellenzéket támogató, magánkézben lévő televízióknak adott sugárzási engedélyek felülvizsgálatát.
Eközben a Venezuela olajiparát szinte teljesen megbénító sztrájk hétfőn hetedik hetébe lép. Az országban december 2-án kezdődött az ellenzék felhívására sztrájkmozgalom az olajiparban az államfő eltávolítása céljából. A munkabeszüntetések megbénították a világ ötödik legnagyobb kőolajtermelő országának olajiparágát, de az export elapadása mellett a hazai ellátás is ínséges: vasárnap a főváros 300 benzinkútjából már 165-ben nem volt üzemanyag. (MTI)

Finnországban már kutyákkal szagoltatják ki a koronavírus-fertőzést

Finnországban már kutyákkal szagoltatják ki a koronavírus-fertőzést

Tipp: Így mentheti le egyszerűen a Facebookról ismerősei születésnapját

Tipp: Így mentheti le egyszerűen a Facebookról ismerősei születésnapját

Joachim Löw szerint rossz üzenet nézőket engedni a Szuperkupa-meccsre

Joachim Löw szerint rossz üzenet nézőket engedni a Szuperkupa-meccsre