szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rohamrendőrök hatoltak be hétfő reggel az észak-londoni Finsbury Park mecsetjébe, ahol hét embert vettek őrizetbe a terrorellenes törvény alapján. A Scotland Yard közlése szerint a rajtaütés része annak az akciósorozatnak, amely a két hete kirobbant ricinpánik után kezdődött.

A megrohamozott mecset közelében lévő észak-londoni Wood Green negyed egyik bérelt lakásában nemrégiben ricint találtak a terrorellenes különleges ügyosztály nyomozói; ez a növényi kivonat a világ egyik legmérgezőbb vegyülete, egyetlen szemcsényi elég belőle egy ember életének kioltásához.
A Finsbury Park-i mecset jó ideje a brit hatóságok figyelmének középpontjában áll, vallási elöljárója, Abu Hamza ugyanis gyújtó hatású, politikai tartalmú prédikációiról hírhedt, oly annyira, hogy még a mecsetet fenntartó iszlám alapítvány is elhallgattatással fenyegette meg. Abu Hamza nemrégiben kijelentette a  BBC-nek: nem érdeklik a fenyegetések, neki a börtönlét épp olyan, mintha otthon lenne. Közölte: vagyonát már befagyasztották, és útlevelét is elvették.
A Scotland Yard közlése szerint a mecset rendőri megszállása a 2000-ben elfogadott terrorellenes törvény alapján történt. A rendőrség szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy az épületben - amely 2 ezer fős befogadóképességével London egyik legnagyobb mecsetje - nem találtak terrorista célokra felhasználható vegyianyagot.
A hétfő reggeli akció méreteit jellemzi, hogy a rendőrség a mecset környékét fél mérföldes - 800 méteres - körben lezárta, a helyszín fölött több rendőrségi helikopter keringett, és szemtanúk szerint a kivonuló egységek teljes ostromfelszereléssel, létrákkal, ajtótörő kosokkal, védőruhában érkeztek. A Scotland Yard nyilvánvalóan semmit nem bíz a véletlenre azóta, hogy a múlt héten, egy ugyancsak a ricinügy folyományaként végrehajtott manchesteri rajtaütésben egy rendőr meghalt, négy súlyosan megsérült, miután az átkutatott lakásban tartózkodó algériaiak egyike rájuk támadt. Az utólagos vizsgálat kiderítette, hogy az akcióban részt vevő rendőrök többsége semmiféle védőfelszerelést nem viselt. (MTI)
Mit meg nem adnánk, ha Magyarországon is elérhető lenne ez az androidos funkció

Mit meg nem adnánk, ha Magyarországon is elérhető lenne ez az androidos funkció

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson