szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ígéretét betartva Vojiszlav Seselj szerb radikális pártvezér hétfő reggel Belgrádból menetrend szerinti járattal Hágába repült, és önként feladta magát a Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

Megérkezett Hágába hétfőn Vojiszlav Seselj szerb radikális pártvezér, aki önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéknek. A légikikötőben nyomozók vették őrizetbe, és egy rendszámtábla nélküli rabomobilban szállították el. A repülőtér kapujánál ismertették vele jogait, majd átadták az ENSZ-hatóságoknak Hága egyik tengerparti elővárosában. Florence Hartmann, a délszláv háború bűnösök ügyében illetékes törvényszék szóvivője szerint Seselj helyesen cselekedett azzal, hogy feladta magát, és remélhetőleg lépését más vádlottak is követik.
Seselj elutazása előtt azt hangoztatta: azért megy Hágába, hogy "győzzön", illetve szolgálja Szerbiát és az egész szerb népet. A csetnik vajda az NT előtt harcolni fog Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezetőért, és hadseregparancsnokáért, Ratko Mladicsért, akit ugyancsak háborús bűncselekményekkel vádolnak. Seselj ez alkalommal sem mulasztotta el, hogy keményen bírálja a mostani szerbiai politikai vezetést. "A szerb népnek mihamarabb meg kell döntenie, a történelem szemétdombjára kell küldenie a jelenlegi hazaáruló maffiarezsimet" - hangoztatta.
A politikust szombaton pártja, a Szerb Radikális Párt (SRS) megerősítette elnöki tisztségében. Seselj vasárnap este Belgrád központi terén tartotta meg búcsúgyűlését, amelyen több mint tízezer híve éltette. A gyűlésen azt hangoztatta, hogy Hágába való távozását "hosszabb szolgálati útnak" tekinti. Hágában valójában ő fog ítélkezni "az amerikaiak, és a NATO-paktum és az NT felett". A csetnik vajda a szabadlábon való védekezéshez nem kíván kezességvállalást kérni a belgrádi hatóságoktól, a törvényszék előtt önmagát fogja védeni, de ebben egy jogászcsoport lesz segítségére.
Az ultranacionalista nézeteiről ismert politikust azzal vádolják, hogy a délszláv válság idején önkéntes osztagot verbuvált, amelyek vérengzéseket és etnikai tisztogatásokat hajtottak végre. Ő az első hágai vádlott, akinek bűnlajstromán a Vajdaság területén, horvátok ellen elkövetett bűncselekmények is szerepelnek. A vád szerint Seselj a szerémségi Herkócában (Hrtkovci) gyújtóhangú beszédet tartott önkéntesei előtt, arra buzdítva őket, hogy űzzék el a horvátokat a faluból.
Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hágai felkérés esetén hajlandó lenne tanúskodni Seselj ellen. Kasza az MTI-nek nyilatkozva közölte: megkönnyebbüléssel fogadta a hírt, hogy Seselj elutazott Hágába. Még ennél is jobban örül annak, hogy a beharangozott százezres belgrádi búcsúgyűlés helyett a vasárnapi rendezvényen alig tízezren jöttek össze. Kasza szerint ez azt bizonyítja, hogy a radikálisok állításaival ellentétben nincs akkora jobbratolódás Szerbiában. Kasza emlékeztetett azokra a seselji kijelentésekre, miszerint annyira kedveli a magyarokat, hogy "útravalóul minden magyarnak adna a szendvicset". "Ezért mennék Hágába. Vinnék Seseljnek szendvicset, hátha rossz a koszt a börtönben" - mondta a VMSZ elnöke. (MTI)
Kint is vagyok, bent is vagyok: kis ablaktörténelem

Kint is vagyok, bent is vagyok: kis ablaktörténelem

Maszkos nyakláncletépők próbálkoztak a Victor Hugo utcában – fotó

Maszkos nyakláncletépők próbálkoztak a Victor Hugo utcában – fotó

91 évesen elhunyt a kuvaiti emír

91 évesen elhunyt a kuvaiti emír