szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrégiben az utolsó pillanatokban sikerült az EU-csatlakozással összefüggő referendum urnazárásának kitolását megoldani annak érdekében, hogy a szombatra vonatkozó zsidó vallási előírásokat betartó személyek is leadhassák voksukat. Ezúttal a május eleji hosszú hétvége ledolgozandó munkanapját hozták előre az ortodox vallásúak nagyszombatjára, egynapossá zsugorítva az egyik legnagyobb keresztény ünnepet. Ön hogyan vélekedik erről?

A május eleji hosszú hétvége pénteki munkanapját az ez évi munkanap-áthelyezések értelmében április 26-án, szombaton kell ledolgozniuk az alkalmazottaknak. Mivel az ortodox egyházi naptár szerint e hétvégére esik a húsvét, az ortodox vallásúaknak - ha a nagyhét ünnepnapjait illendően meg akarják ülni - a szokásos két szabadnap helyett ez évben hármat (nagypéntek, nagyszombat, húsvét hétfő) kell kérvényezniük munkáltatóiktól.
A magyarországi érintettek számát tekintve nem beszélhetünk hatalmas tömegekről: a legutolsó népszámlálás alkalmával 3502 orosz, 1914 szerb, 508 bolgár, 5598 román, 2479 görög és 1303 "egyéb" nemzetiségű magyar állampolgár vallotta magát ortodox vallásúnak. Az érintett nemzetiségek között azonban olyanok is találhatók, melyek anyaországában jelentős számú magyar kisebbség él - ha másért nem, gyakorlati szempontból is megérte volna figyelmesebben kijelölni a bepótolandó munkanap idejét. Hasonlóan kihagyott ziccer Medgyessy Péter miniszterelnök távolmaradása a szomszédos, 300 ezer magyar lakta Szerbia legeuropéerebb politikusának, Zoran Gyingyicsnek a temetéséről, és a parlament 1993 óta tartó alkotmányos mulasztása a kisebbségek törvényhozásban való részvétele ügyében.
Kerékpárbalesetben hunyt el a világhírű német-amerikai építész

Kerékpárbalesetben hunyt el a világhírű német-amerikai építész

A magánéletébe enged bepillantást Arany János egy előkerült, közel 150 éves interjúban

A magánéletébe enged bepillantást Arany János egy előkerült, közel 150 éves interjúban

Eltűnt a Navalnijt kezelő szibériai orvos

Eltűnt a Navalnijt kezelő szibériai orvos