szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új számítógépes vírus, a SoBig nehezíti meg több napja az internetezők életét szerte a világon. Szakértők szerint az új, futótűzszerűen terjedő vírus soha nem tapasztalt mértékben fertőzi a komputereket. A vírus globálisan 60 százalékkal lassíthatja az e-mailek továbbítási idejét.

A SoBig vírus akkor aktiválódik, amikor a gyanútlan internetező a leveleihez csatolt fájlokat megnyitja - a vírus a gép címlistáján található összes címre elküldi magát, és átböngészi a szövegszerkesztő programot is. A vírust tartalmazó üzenet ugyanakkor felismerhető a szövegben található "thank you", "see the attached file" vagy "RE: approved" elnevezések alapján.
A brit MessageLabs nevű internetes cég adatai szerint a vírus hétfői felbukkanása óta elküldött üzenetek közül minden 17. fertőzött. Mivel a vírus internetes üzenetekben sokszorozza meg magát, így a levelezőrendszereket túlterheli, s mivel világméretekben terjed, így globálisan 60 százalékkal lassíthatja az e-mailek továbbítási idejét. "Ez példa nélküli a történelemben. Csupán az első napon több mint egymillió fertőzött üzenetet találtunk" - közölte Paul Wood, a MessageLabs elemzője.
A vírustámadás azonban még előbb kezdődött, mikor augusztus 11-én felfedezték a LovSan nevű féregvírust, amely a Microsoft Windows alapú rendszerét támadta meg. Mintegy 500 ezer számítógépet fertőzött meg. Ezt követte a Welchia vagy Nachi nevű vírus, amely alattomos módon a LovSant mentesítő program álcája alatt juthatott be a felhasználók gépeire - s nemcsak az átlagemberekére, hanem problémákat okozott például az Air Canada vagy az amerikai haditengerészet rendszerében is.
Csütörtökön Ázsiában és Európában szakértők arra szólították fel a felhasználókat, hogy töröljenek minden gyanús e-mailt, futtassanak át vírus-ellenes programot a gépeken. Hírek szerint a vírustámadás e heti hulláma fennakadásokat okozott vállalati rendszerekben is. Kínában az e-mailt használók gépeinek 30 százaléka megfertőződött, közel 20 milliós számról van szó. Japánban, Dél-Koreában és Szingapúrban az előző vírusok keltette elővigyázatosság miatt nem eredményezett fennakadásokat a SoBig. Jó hír lehet azonban, hogy az immár hatodik változatában megjelent SoBig csak szeptember 10-ig van beprogramozva, utána nem terjed tovább. (MTI)
Hamis útlevelekkel bukott meg egy iraki nő Ferihegyen

Hamis útlevelekkel bukott meg egy iraki nő Ferihegyen

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe

Volt szerelmeit is képes megpumpolni a humoros demokrata elnökjelölt

Volt szerelmeit is képes megpumpolni a humoros demokrata elnökjelölt