szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A halálközeli élményre tudományos magyarázatot adtak amerikai tudósok a Neurology című szaklapban közölt elméletükben.

© sxc.hu
Súlyos műtéten átesett vagy életveszélyes balesetet szenvedett emberek sokszor halálközeli élményekről számolnak be: a lelkük a test fölött lebeg, kívülállóként szemlélve a történteket. Van, aki egy fényalagúton halad, s olyan is akad, aki egy fénylénnyel találkozik. Ami közös a beszámolókban, az az érintettek lelkét betöltő csodálatos békesség és öröm. Kevin Nelson, a University of Kentucky professzora másokkal ellentétben nem a misztikum vagy a kitaláció kategóriájába sorolta ezeket a tapasztalatokat, hanem megpróbálta megfejteni a jelenség biológiai alapjait. A tudós munkatársaival 55 halálközeli élményt megélt embert vizsgált, a kontrollcsoportba pedig 55 egészséges egyén került, akinek soha semmiféle hasonló tapasztalata nem volt. A résztvevők kikérdezése során kiderült, hogy a halálközeli élményt megélt emberek 60 százaléka korábban ébrenlétkor is gyakran álomszerű állapotba került. Az érintettek minden átmenet nélkül, hirtelen fellépő izomgyengeségről, esetleg mozgásképtelenségről számoltak be, s a jelenség fellépte előtt vagy után hangokat hallottak, olyanokat, amelyeket senki más környezetükben nem hallott. A kontrollcsoportban a résztvevőknek mindössze 25 százaléka számolt be hasonló tapasztalatokról.

A kutató szerint ez a jelenség igen sok vonatkozásban hasonlatos az alvás úgynevezett REM fázisához, vagyis a gyors szemmozgások periódusához (rapid eye movement), amikor az ember leginkább álmodik, s amely alatt nagymértékben csökken az izomtónus. Kevin Nelson meggyőződése szerint a halálközeli élményt megélt személyeknél sokkal kevésbé szeparált egymástól az alvás és az ébrenlét állapota. Az ilyen élményt a gyors szemmozgások periódusának hirtelen "betörésével" magyarázza, amikor az éber állapotban lévő agy úgy kezd működni, mintha aludna. Véleménye szerint ilyenkor az agynak ugyanazon területei aktivizálódnak, amelyek a gyors alvás fázisában tevékenykednek. A tudós szerint a halálközeli élményt az agy aktiválási rendszerében megmutatkozó eltérések okozhatják. Ugyanakkor a kutató annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy a jelenségnek spirituális vonatkozásai is lehetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A magány a negyveneseknek a legnehezebb

Egy ausztrál felmérés eredménye szerint a felnőttek többsége magányosnak érzi magát, az egyedüllétet pedig legkevésbé a negyvenesek viselik könnyen, mégis sokan önként választják azt. A kutatásban részt vevő 1300 tizennyolc évesnél idősebb felnőttnek több mint 65 százaléka vallotta magát magányosnak.

hvg.hu Plázs

Már nem vagyunk az öngyilkosok országa

1995-ig Magyarország vezetett az öngyilkosság gyakoriságát tekintve a világon. A XIX. század második felében százezer magyarra 5 öngyilkos jutott, a századfordulón már 20, az első világháború után 28. A mélypontot 1973-ban érte el a magyar társadalom, amikor minden százezer emberből 45 lett öngyilkos. Összehasonlításképp, ez az adat a szomszédos Ausztriában 26, az USA-ban 11, Görögországban pedig 4 volt akkor.

hvg.hu Plázs

Stressz – a kor kórja

„Küzdj vagy fuss” – a XXI. század népbetegségeként aposztrofált stresszre adható lehetséges válaszok ezek. Számtalan betegség kialakulása miatt okolják az állandó készenlétet igénylő, és sokszor megoldhatatlannak tűnő mindennapi problémák okozta stresszt. A pszichológus a személyiségben keresi a válaszokat, a belgyógyász a szégyenérzetet is okolja, a kardiológus pedig a beteg felelősségéről beszél.

MTI Plázs

Felébreszti a horkolót a svéd ágy

Tulajdonosa horkolása esetén azonnal akcióba lendül egy ágy, amelyet svédek fejlesztettek ki. A horkolásgátló ágy, amelyet hamarosan meg is lehet vásárolni a Göteborgi Egyetem kutatóinak ötletességét dicséri.

hvg.hu Plázs

15 tipp, hogy jól aludjon el

Minden nem alvó további alvók éjjeli nyugalmának megzavarója. Ne feledjük, nappali cselekedeteink szorosan összefüggnek azzal, milyen az éjszakánk. A következőkben 15 praktikát olvashat, melyek segítik az alvásban és a reggeli friss ébredésben.

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Nápolyt megrengette Maradona halála – galéria

Nápolyt megrengette Maradona halála – galéria