szerző:
hvg.hu

A terhesség izgalmas, olykor várakozásokkal, gyakran aggodalommal teli időszak. Lássuk, mire kell felkészülnie a boldogságban úszó szülőknek, ha a bébi benyújtja a számlát.

© Dripnet
A gyermekvárásnak ára van, a szülőknek jelentős anyagi teherrel kell számolniuk, még akkor is, ha egy teljesen egyszerű, és komplikációmentes másállapotról van szó. Annak ellenére, hogy a terhesgondozás, szülészeti ellátás költségeit Magyarországon teljes egészében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fedezi, ha egy átlagos anyuka lelkiismeretesen részt vesz a vizsgálatokon, 80–100 ezret is kifizethet választott orvosának a terhessége alatt, valamint a szülésért legalább még egyszer ennyit a borítékba tesz. Az újszülött „kezdőcsomagja” is hasonló árkategóriában mozog. Aki ragaszkodik a magánkórházhoz, és a terhesgondozás követően itt is szül, annak legalább (!) 700–800 ezer forintot kell szánnia a kilenchónapos projektre. (Az adatok persze tájékoztató jellegűek, és csak egy gyerekre vonatkoznak.)

A terhesség ideje alatt ajánlott a B6-vitamin, a magnézium, a vas, és más magzatvédő vitaminok szedése is, ez havi szinten 5-6 ezer forintot vihet el. A has, a csípő és a combok bőrének megóvására rendszeresen kell krémet kenegetni, amely tubusonként 1200-5000 forintba kerül. A szükséges ruhák és cipők mellett anatómiailag megfelelő kialakítású fehérneműből is célszerű bevásárolni. Egy terhesnadrág ára 8 ezer forinttól kezdődik, a pólók, blúzok is hasonló intervallumban mozognak. Egy masszív, vastagpántos melltartó három-négyezertől indul. Érdemes már ilyenkor beszerezni a szoptatós változatot, amiért nagyjából ugyanennyit kell fizetni, valamint vegyünk has-leszorítót is, ami néhány ezerből kitelik. A lábfájósoknak kompressziós harisnyát az orvos ír fel receptre, de természetesen ez sincs ingyen. A tejelválasztást serkentő tea vagy a homeopátiás készítmények havi ezer forintból megvannak. Célszerű már a terhesség alatt beszerezni az anyatej lefejésére szolgáló eszközt is. A manuális 4 ezer forinttól indul, az elektromos több tízezer is lehet.

A terhesség első trimeszterében a fogorvost is fel kell keresni, aki a kismamakönyben lepecsételi a szükséges részt, valamint a vizsgálat eredményét is beírja. Ha ez csupán egy rutineljárás, az SZTK-ban nem fizetünk, a magánrendelőben három-ötezer forintot kérnek el. A foghúzás 4 ezer forinttól indul, a fogtömés 10 ezer környékén mozog, a gyökérkezelés hosszadalmas és negyvenezret is elvihet. A várandós anyukáknak nem szívesen adnak fájdalomcsillapítót, csak ha nagyon indokolt.

Az állapotos kismamák közérzetén könnyíthet a speciális jóga és aquafitness, amelyért alkalmanként háromezer forintot is elkérhetnek. Kismamatornára is egyre több helyen van lehetőség, ahol speciális gyakorlatokkal a szüléshez szükséges izomzatot is erősítik, illetve a szellemi felkészülésre is figyelmet fordítanak, ennek ára változó, van, ahol ingyenes. Az otthoni torna végzéséhez szükséges DVD-k átlagosan hatezer forintos áron vásárolhatók.

A szülés várható időpontja nagyjából a negyvenedik hétre tehető. Anyagi oldalról megközelítve több lehetséges eset közül választhatunk. Fix (magas) díjazású: 1) ha a terhesgondozás és a szülés magánkórházban történik; 2) ha államilag finanszírozott kórházban szülünk, választott orvossal, a terhesgondozás nagy része pedig magánrendelőben folyt. Bizonytalan (olcsó): 1) ha SZTK-ban járunk terhesgondozásra, és a választott orvosunkat csak a körzeti orvosi rendelőben látogatjuk, a terhesgondozásért alig, a szülésért pedig annyit fizetünk, amennyit gondolunk; 2) ha a baba az ügyeletes orvos segédletével jön világra, szintén ez a helyzet.

Függetlenül attól, hogy melyiket választjuk, gyakorlatilag mindig fizetünk. Gyakori tapasztalat, hogy az orvosi figyelem minősége nem köthető ehhez, több anyuka érzi úgy, hogy nem figyeltek rá kellő módon a szülés alatt. Ennek egyrészt az az oka, hogy az orvos tudja: a tágulást nem teszi könnyebbé, ha fogja az anyuka kezét, így ezt a lehetőséget inkább átengedi a családtagoknak, és csak akkor avatkozik be, amikor szükséges. Emiatt van, hogy egy tízórás vajúdás alatt az orvos nem, de a szülésznő annál inkább szorgoskodik – hiába, hiszen nem lehet olyan könnyen oldani a szülő anyuka félelmét. Másrészt, gyakran elfelejtik a szülészek, hogy bár nekik a szülés már a sokezredik, nekünk attól még lehet, hogy csak az első; ami nekik rutin, az nekünk maga a ismeretlenség.

Vizsgálatok a terhesség alatt (Oldaltörés)

Nőgyógyászat

Időrend

8. hét: 1. orvosi vizsgálat
9-10-11. hét: genetikai vizsgálat, korionboholy-mintavétel
11. hét: 2. orvosi vizsgálat és UH-, tarkóredő-mérés
14. hét: 3. orvosi vizsgálat
16. hét: AFP-vizsgálat, hepatitisz-szűrés, vércsoport meghatározás
16-17. hét: genetikai vizsgálat magzatvízminta alapján
18. hét: 4. orvosi vizsgálat, genetikai UH
16-20. hét: első magzatmozgások
20. hét: UH vizsgálat megismétlése, ha a 18. heti eredménye bizonytalan
22. hét: 5. orvosi vizsgálat
26. hét: 6. orvosi vizsgálat, nagylabor, cukorbetegség szűrése
30. hét: 7. orvosi vizsgálat
32. hét: UH, magzati növekedés megítélése
34. hét: 8. orvosi vizsgálat, NST javasolt
35. hét: NST
36. hét: 9. orvosi vizsgálat, NST, szülési szabadság lehetséges kezdete
37. hét: NST
38. hét: 10. orvosi vizsgálat, NST
39. hét: NST
40. hét: NST
40. hét utolsó napja: a szülés várható időpontja

A terhesség alatt többféle vizsgálaton esik át a kismama. A leggyakrabban nőgyógyászati ellenőrzésen vesz részt, általában választott orvosánál, aki esetenként 4 ezer vagy akár 10 ezer forintot is elkérhet a rutinvizsgálatokért. Az SZTK-ban nem „kötelező” fizetni, de a borítékot itt is elteszik, ebben az esetben viszont mi határozzuk meg az árat. A terhesség kilenc havában legalább tíz alkalommal ajánlott meglátogatni az orvost, aki a kiskönyvünkben pecsétjével igazolja a teljesítést. Legalább négy pecsétnek kell lennie ahhoz, hogy jogosultak legyünk a szülés utáni ellátásokra. A régi gyakorlattal ellentétben az Egészségbiztosítási Pénztárnál (GYED, GYÁS) és a Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságánál (anyasági támogatás, GYES, családi pótlék) nem elég a kiskönyvet bemutatni, szülés után a kórház kiállít többféle iratot, melyek közül az Igazolás szülés céljából történő ellátásról megnevezésű A/5-ös papíron tüntetik fel azt, hogy a kismama a terheskönyvben rögzítettek szerint hány alkalommal vett részt a terhesgondozáson. Kiegészítő családi pótlék a helyi önkormányzatoknál igényelhető.

Nagyjából a nyolcadik hét környékére tehető az első nőgyógyászati rutinvizsgálat ideje, amikor az orvos megállapítja a terhességet. Ezt követően körülbelül három-négy hetenként érdemes felkeresi az orvost. A kilenc hónap alatt így legkevesebb 40 ezret fizetünk ki, de akár százezerig is elmehet a díjazás.

Ultrahang (UH)

Gyakran kell ultrahangvizsgálatokon is részt venni. Erre legalább öt alkalommal kerül sor. Azután, hogy a terhességet megállapították, a 11-12. héten esik át a kismama az első szűrővizsgálaton, ahol a tarkóredőt mérik meg, valamint a korionboholy-mintavételre is ekkor van lehetőség. A 18. héten genetikai ultrahang-vizsgálatot végeznek, ha ennek eredménye bizonytalan, a 20. héten megismétlik. A 30. vagy a 32. héten a magzati növekedést ítélik meg, a 36. héten a méhlepény állapotát, működését ellenőrzik, a 39. héten pedig főként a szülést befolyásoló elváltozások felderítése történik. Ellenőrizni tudják a köldökzsinór véráramlását, illetve bizonyos esetekben a magzati erek funkcióját is. A vizsgálatok célja, hogy biztonságossá tegyék az utolsó hetek várakozással teli időszakát. A vizsgálatot nem minden esetben a választott nőgyógyász végzi, hanem az ultrahangos orvos. Neki akkor sem szokás pénzt adni, ha munkaidőn túl siet segítségünkre, az orvosunk a maga módján hálálja meg neki a fáradozásait. Magánkórházban ennek a díja 5 ezer forint körül mozog, de akár a duplája is lehet.

A szűrések több dimenziója (Oldaltörés)

© Dripnet
Többdimenziós ultrahang

Míg a hagyományos ultrahang egyszerre csak egy síkmetszetet mutat, addig a 3D-s technológia több síkot tapogat le egyszerre. A számítógép feladata ezeket a kétdimenziós képeket úgy összerakni és az árnyékolásokat megfelelően szimulálni, hogy a képernyőn a valósághű eredmény jelenjen meg. A negyedik dimenzió pedig maga az idő, mivel mindent folyamatosan látunk. Egy ilyen vizsgálat 8-15 ezer forintba kerül, természetesen az ára attól függ, hogy milyen szolgáltatásokat választunk, videót, DVD-t, színes, nyomtatott vagy éppen CD-re írt képeket kérünk a magzatról. Manapság legalább egyszer mindenki elmegy egy négydimenziós ultrahang-vizsgálatra, de az asszisztensek legalább három alkalmat javasolnak.

Labor

A kilenc hónap alatt néhány alkalommal laboratóriumi vizsgálatoknak is alá kell vetnie magát a kismamának. Legelső alkalom a terhesség megállapítása után egy teljes labor-elemzés, vér-, vizelet-, hüvelyváladék-, valamint belgyógyászati vizsgálattal. Ezt követi a 16. héten az AFP-szűrés, amely során a levett vérből hepatitisz-szűrést és vércsoport-meghatározást is végeznek. Ekkor van lehetőség magzatvízvizsgálatra is. Ennek ára nagyon változó, akár ötvenezer forint is lehet, annak ellenére, hogy fájdalmas és veszélyes. Az alternatív megoldás minimum 40 ezer forintba kerül, ezért a pénzért egy londoni laboratórium vérmintánkból 95 százalékos pontossággal meg tudja határozni a genetikai rendellenességeket. Ha ezt választjuk, mindenképpen fizetni kell. Végül a 26. héten szintén egy nagylabor következik, ilyenkor a cukorbetegséget is figyelik. Ezek a vizsgálatok nem kerülnek pénzbe, a zsebbe sem kell csúsztatni semmit. Ám a magánkórházakban a laborvizsgálatokért egy-egy alkalommal akár 10-40 ezer forintot is elkérhetnek. A pénz ilyenkor nem a magánkórházé lesz, hanem a labort végző, minden bizonnyal privatizált, profitorientáltan működő laboratóriumé.

NST (non stress test)

A 36. héttől heti egy alkalommal NST (CTG) vizsgálaton kell részt venni. Erre a kórházban, vagy az SZTK-ban van lehetőség, amely során a hasra rögzített műszerek segítségével a méhösszehúzódások gyakoriságát és intenzitását vizsgálják 20 percen keresztül. Túlhordás esetén heti kettő vizsgálat ajánlott. Általában a CTG-s nővérkéknek nem szokás pénzt adni, még akkor sem, ha soron kívül fogadnak, ezt az orvosunk intézi. Magánrendelésen ennek ára háromezer forinttól ötezer forintig terjedhet.

Rákszűrés

Az első orvosi vizsgálat során, a terhesség elején az esedékes rákszűrésre is sor kerülhet. Terhesség alatt a méhnyak szövetei átalakulnak, vérzékenyebbé válnak, a cytologiai kenet levétele és értékelése nehezebb feladatot jelent. Ezért célszerű minél hamarabb, a terhesség elején elvégezni a mintavételt, később már nem lesz rá sem idő, sem megfelelő alkalom.

Ez általában nem jelent plusz kiadást az egyszeri magánrendelési díjnál, de van, ahol elkérnek még néhány ezer forintot külön a rákszűrés költségeinek fedezésére.

A szülés és a baba első hónapja (Oldaltörés)

© Dripnet
Szülés

A szülők tudni szeretnék, mennyibe fog kerülni a szülés. Ezt azért is jobb előre letisztázni az orvossal, mert utólag nincs segítség, jobb, ha előre közöljük, fáradozásaiért fizetünk. No, nem kell zavarba jönni, az orvosok egy része előre meg is mondja, mennyit kér. A magyar közegészségügyi intézményekben levezetett szülést vidéken 30-100 ezer forinttal, a fővárosban 50-140 ezer forinttal honorálják az édesanyák, ezért az összegért a választott orvos vállalja, hogy időben megjelenik a kórházban - akár éjszaka is. Külön árkategóriát képvisel a hüvelyi úton történő szülés és a császármetszés. Ez utóbbi 30 százalékkal drágább. Az ügyeletes szülésznőknek általában egy tízezrest csúsztatnak a zsebükbe a kispapák, a választottaknak a duplája jár. A műtősfiú, aki a pocakos anyukát pakolja ágyról kocsira és vissza, kétezerrel is beéri. Az újszülöttes nővérkék szeretik a csokoládét, aki időt szán a friss anyukákra, és megmutatja a szoptatás csínját-bínját, annak ötezer jár. Magánkórházban egy szülés 250 ezer forint körül mozog, az újszülött ellátása 40-70 ezerbe kerül, míg a szállodai ellátás ára naponta 40-60 ezer forint. Mindez korszerű gépeket, eszközöket, alternatív szülészetet, családbarát környezetet, és ehető, finom menüt jelent. Aki rosszul tűri a magyar egészségügyi intézményekben annyira jellemző kiszolgáltatottságot, és teheti, nyugodt szívvel döntsön a magánkórház mellett, amely néhány esetben „csupán” százezer forinttal kerül többe.

Védőnő

hvg.hu tipp

A nagy hipermarketekben ugyanaz a termék aránylag olcsóbban beszerezhető, mint a szaküzletekben. Utánajártunk: az a kókuszmatrac, amit a legtöbb üzlet körülbelül 12 ezer forintért árul, a hipermarketekben nagyjából 7.500 forintos áron kapható. Ugyanezt a terméket a már megszűnt Mandrina áruház 17.990. forintért kínálta.

Miután az orvos megállapította a terhességet, ad egy igazolást, amivel a helyi védőnőt kell felkeresni terhesgondozási kiskönyvért és tanácsokért. A védőnők egészségügyi diplomával rendelkező szakemberek, akik a családok, várandós anyák, csecsemők, gyermekek preventív (megelőző, tanácsadó) ellátását végzik az adott területen lévő védőnői körzetekben, oktatási-nevelési intézményekben, családvédelmi szolgálatnál és kórházakban. A családoknak alanyi jogon jár ez a szolgáltatás – azaz nem kell borítékot dugdosni a zsebükbe, de mivel a csemetéket két-három éves korukig is ellenőrzik, érdemes néhány doboz csokival meg-meglepni őket.

A védőnők speciálisan arra lettek felkészítve, hogy a várandós nők terhességének lefolyását kontrollálják, segítséget nyújtsanak a helyes életmód kialakításában (táplálkozás, higiéné, pihenés, sport, öltözködés, gyógyszerszedés, fertőzések megelőzése); a gyermek fogadására való felkészülésről, szülésről beszélgessenek a kismamával, valamint figyelemmel kísérjék a gyermek fejlődését, tanácsot adjanak az életkornak megfelelő gondozásáról, táplálásról, nevelési elvekről, a gyermek személyiségfejlődéséről.

A védőnőknél napjainkban családtervezési szolgáltatás is folyik, így azok a fiatal párok, akik igénylik, már a gyermek megfogantatása előtt tanácsot és segítséget kérhetnek annak érdekében, hogy ne csak a véletlenen múljon a családalapítás időzítése, módja és minősége.

Mibe kerül a gyerek első hónapja?

A terhesség ideje alatt érdemes beszerezni néhány fontos kelléket, amely a csecsemőgondozáshoz nélkülözhetetlen. A babaruhák általában kézről-kézre járnak, valamint a családtagok is efféle ajándékkal kedveskednek az újszülöttnek. Egy kevésbé jó minőségű body 500 Ft, a jobbakért többezer forintot is elkérnek. Egy rugdalózó újonnan legalább háromezer. Ezeket hamar kinövik a kicsik. Szükség van zoknikra, mamuszra, kiskabátra, sapkára, napozókra vagy téli overallra. Alváshoz a hálózsák mellett nagyobb beruházásra van szükség: kiságyak már nyolcezertől kaphatók, a szivacsbetét már hatezerért elvihető, a kókuszból készült ágybetét legalább tízezer, de anatómiailag sokkal jobb. Ágynemű, huzattal több tízezer, érdemes ennyi pénzért gyapjútakarót és derékaljat venni, ami öntisztító, de ha nagyobb baj éri, akkor 30 fokon mosható. Plédet tízezerért is kapni, műszálasak egy ezresért is kaphatók, mint a hogy a gumis lepedők. A légzésfigyelők nagyjából 30 ezerbe kerülnek. Ha van rá lehetőség, eleinte mózeskosárban utazzon a gyerek, és ne autósülésben. Ez utóbbira érdemes áldozni, hiszen a fekvősek 13 kilóig jók, az ülősek pedig 17-ig. Fontos, hogy kényelmesek legyenek, és kellően tartsák a baba fejét. Babakocsik már 30 ezertől vannak, de ezek minősége nem a legjobb. Pelenkázáshoz kell egy megfelelő magasságú pelenkázó-asztal, matraccal, ami húszezerből már kijön. Ide érdemes felsorakoztatni a kozmetikumokat és a pelenkákat. Ez utóbbiak darabja 30 forinttól 60 forintig mehetnek. A gyermekorvos által felírt popsikrém, hintőpor és fürdető néhányszáz forint, a tévéből ismert szerek nagyjából ezer forint körül mozognak. Fürdetéshez szükség lesz kiskádra, ezertől 10 ezerig találunk, hőmérőre és kapucnis fürdőlepedőkre. Mindegyik ezer forint körül már beszerezhető. Egy csomag textilpelenkát, cumisüveget és cumit is dobjunk a kosárba. Ezekhez ajánlott beszerezni sterilizáló készletet, melegítőket és melegen tartó dobozokat. Szükség lesz tejeszacskókra is, és néhány jó szakkönyvre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Túl magas a koraszülések száma

Magyarországon a koraszülések száma jelentősen meghaladja az európai átlagot, évente 8-9 ezer csecsemő jön idő előtt a világra.

Gazdaság

Percenként 190 nem kívánt terhesség

Percenként legalább egy nő veszti életét az állapotosság, vagy a szülés kapcsán jelentkező komplikációk következtében - a számokat Londonban tették közzé.

Fülke: a lengyeleknél egy személyben ölt testet Orbán és Kádár

Fülke: a lengyeleknél egy személyben ölt testet Orbán és Kádár

Eltűnnek egy időre a benzinkutakról az éves útdíjmatricák

Eltűnnek egy időre a benzinkutakról az éves útdíjmatricák

Kiderült, miért nő rohamosan a rosszul látók száma

Kiderült, miért nő rohamosan a rosszul látók száma

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést