szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az érelmeszesedést diagnosztizálására magyar szakemberek által kifejlesztett új műszert mutattak be, és a betegség megelőzésére szolgáló Érhálózat akcióról tartottak sajtóértekezletet pénteken Budapesten.

Az Arteriográf elnevezésű magyar találmány az érrendszer állapotának vizsgálatára, valamint az érelmeszesedés korai stádiumban való diagnosztizálására alkalmas. Jelentősége abban van, hogy nagy mértékben elősegíti a még tünet- és panaszmentes szív és érrendszeri megbetegedéseket. Ez azért fontos - mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Zámolyi Károly, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke - mert Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek okozzák minden második ember halálát. A magyar férfiaknak mindössze 60 százaléka éri meg a 65. évet, s az infarktus, agyvérzés legtöbbször váratlanul és néha meglepően fiatal korban szedi áldozatait.

A kutatást 2001-ben kezdték el, egy speciális berendezés segítségével a pulzust mérték. Adatbázisukban mintegy 2 millió pulzusgörbét tároltak, melyeket megvizsgálva azt figyelték meg, hogy hordoznak-e az érelmeszesedésre vonatkozó információt – mondta el az Arteriográfot létrehozó magyar kutatócsoport vezetője, Dr. Illyés Miklós. Ennek megtalálása nyomán fejlesztették ki az Arteriográfot – tette hozzá.

A műszer nagyon egyszerűen működik: fekvő helyzetben bizonyos szabályok betartása mellett - például a mérés előtt nem szabad kávét, alkoholt, nehéz ételt fogyasztani - a páciens vérnyomásméréshez hasonló vizsgálaton esik át. A karjára "mandzsettát" tesznek, ami többször összeszorul (tehát nem egyszer mint a vérnyomásmérésnél), majd pár perc múlva egy számítógép adja ki az eredményeket.

A mérésnél 12 paramétert vizsgálnak, ezek között szerepel a vérnyomás-és a kis artériák állapotát megjelenítő érték, ez utóbbi azért nagyon fontos, mert a kis artériákban kezdődik legkorábban az érelmeszesedés, akár már 20-30 éves korban – mondta Illyés Miklós.

Az Arteriográfot 2004-ben szabadalmaztatták, a gyakorlatban 2005. eleje óta használják, a tapasztalatok szerint nagyon jó eredménnyel, de a módszer csak akkor tud segíteni a lehangoló halálozási helyzeten, ha alkalmazásával a tünet- és panaszmentes, aktív korú lakosság széles rétegeit sikerül megszűrni. Ennek érdekében indították el az Érhálózat nevű akciót, amelynek célja, hogy a veszélyeztetettek mintegy 5 millió főre tehető köre minél nagyobb arányban jusson el a szűrővizsgálatra.

Magyarországon közel 150-160 készülék található, mellyel elsősorban a munkahelyeken, a háziorvosi látogatások kapcsán a betegek otthonában (kisebb számban orvosi rendelőkben) kívánják elvégezni a 7 ezer forintba kerülő mérést. A módszer előnye, hogy az Arteriográf hordozható, a vizsgálat elvégzése egyszerű és felhasználó-független - mondta Dr. Illyés Miklós.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Plázs

Új magyar érelmeszesedés-terápia

A sajtó új hazai csodaszernek harangozta be, a szakma viszont csupán terápiás ötletnek tartja azt a magyar orvosi szabadalmat, amely egy - a fertőző betegségek elleni immunizáláshoz hasonló - védőoltásban véli megtalálni az egyik legfőbb civilizációs ártalomnak mondott érelmeszesedés ellenszerét.

Ketten hazamehettek a budapesti karanténból

Ketten hazamehettek a budapesti karanténból

PET-palackból van az új Audi A3-asban az üléshuzat

PET-palackból van az új Audi A3-asban az üléshuzat

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól