szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kedvenc ételeink fogyasztásával is csökkenthetjük a testtömegünket, csak együnk minél lassabban. A University of Rhode Island kutatói szerint a gyorsevők jóval több ételt pusztítanak el, mint azok, akik komótosan étkeznek.

Az evési szokásokat normál testtömegű embereken vizsgálták a kutatók. A lassan evőkhöz képest a habzsolók 3,5-szeresen gyorsabban táplálkoznak, emellett számottevően több kalóriát is magukhoz vesznek.

Ehetünk bármit, csak ne
habzsoljunk
© hvg.hu
Az újabb eredmények megerősítik azokat az előzetes tanulmányokat, amelyek szerint a túlzott kalóriafogyasztás a tempós evésben gyökerezik. Az egyik kutatás bebizonyította, hogy a lassú evés 23 százalékkal kisebb táplálékbevitelt eredményezett.

Az amerikai National Institute of Health azt állítja, hogy az evési módszereken történő változtatással elérhető a mérsékelt ételfogyasztás. A ráérős étkezés hozzájárul, hogy az agy azt az üzenetet küldje még a túlevés fázisa előtt, hogy a gyomor tele van. Mindemellett a kényelmesen elfogyasztott és jól megrágott étel segíti az emésztést.

A lassú evés segíthet megfejteni a „francia paradoxon”-t. Annak ellenére, hogy a franciák magas zsírtartalmú ételeket fogyasztanak, vékonyabbak a legtöbb amerikainál. A kutatók szerint a különbség egyik oka az, hogy a franciák lassan esznek, étkezéseiket pedig nyugodt körülmények, család és a barátok körében költik el.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Egészségesen is lehet fogyókúrázni

Az elhízás, a szervezetre nehezedő túlsúly miatt számos kedvezőtlen folyamat indul el a szervezetben, ami előbb-utóbb megbetegedéshez vezethet. Az elhízott nőknél hormonzavar alakulhat ki, a menstruációs ciklus megváltozhat, általánosságban pedig, mindkét nemnél szív- és érrendszeri kórok, cukor-, epebetegség, emésztési zavarok léphetnek fel.

Plázs

A fogyókúra kezdetei

Az újévi fogadalmakat vezető - az elmúlt másfél száz évben divatba jött - fogyókúra eredetéről máig csak feltételezések vannak forgalomban. A kezdetekkor a tudatos diéta még nem vált tömegjelenséggé, az első fogyókúra-őrületre szakértők szerint csak az 1920-as években került sor.

hvg.hu Plázs

Miért vágyódunk a csokoládéra?

A hormonok vagy más sejtszintű jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ.

hvg.hu Plázs

A legjobb téli fogyókúrák

Ellustult, nehéznek érzi magát, és nem tesz hirtelen mozdulatot, mert a bejglitől, a lencsétől tele van a hasa? Itt az ideje, hogy belevágjon a téli fogyókúrába!

hvg.hu Plázs

A többség fittyet hány a wellness-őrületre

Magyarországon a lakosságnak csak kis aránya figyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, s választja meg gondosan ételeit - derül ki a GfK Hungária egyik legújabb felméréséből. A bioélelmiszerekkel kapcsolatos leggyakrabban említett elvárások közé tartozik a vegyszermentesség, a természetesség és az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk.