szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon a lakosságnak csak kis aránya figyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, s választja meg gondosan ételeit - derül ki a GfK Hungária egyik legújabb felméréséből. A bioélelmiszerekkel kapcsolatos leggyakrabban említett elvárások közé tartozik a vegyszermentesség, a természetesség és az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk.

Magyaroroszágon egyelőre kisebbségben vannak azok, akik tudatosan táplálkoznak. A kutatásban résztvevő ezer fő közel háromötöde (58 százalék) véli úgy, hogy „teljesen normálisan étkezik, így szervezetébe automatikusan bekerül mindaz, ami szükséges”. A válaszadók mintegy harmada (29 százalék) „csak olyasmit eszik, ami ízlik neki, még akkor is, ha az állítólag kevésbé egészséges” és csupán 13 százalék azoknak az aránya, akik „nagyon odafigyelnek az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra és gondosan választják meg ételeiket”.

Biopiac. Kevesen tudják, mi a bioélelmiszer
© Túry Gergely
A tudatos táplálkozásnak a nők szentelnek nagyobb figyelmet, ugyanis az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra odafigyelők csoportjának 70 százaléka közülük kerül ki, míg a férfiak aránya csupán 30 százalékot ért el. Az egészséges táplálkozásra odafigyelők korösszetételét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy jelentős súllyal (mintegy 40 százalék) van jelen a 60 feletti korosztály, ami annak köszönhető, hogy körükben a különböző krónikus betegségek miatt is oda kell figyelni a táplálék megválasztására. Elmondható, hogy a nagyvárosban élők is jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra.

A megkérdezettek túlnyomó többsége – 88 százaléka – nyilatkozott úgy, hogy „egyáltalán nem érdekel a manapság tapasztalható bio-, fitnesz- és wellness-őrület, ahol megmondják, mi az egészséges”, és csupán 12 százalék jelezte, hogy „igyekszik minél több bio- és fitnesz- (pl. kalóriaszegény) élelmiszert fogyasztani”.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, a lakosságban egyöntetű kép él-e a bioélelmiszerekkel kapcsolatosan, azaz azonos módon határozzák-e meg a fogalmat. E tekintetben meglehetősen vegyes a kép. A megkérdezettek mindegy harmada nem tudta megfogalmazni, mitől is „bio” egy bioélelmiszer. A válaszadók a bio jelző tartalmát legtöbbször a „növényvédő-, műtrágya és vegyszermentes, azaz nem permetezett”-ként jelölték.

Az ökológiai minőség mellett második leggyakrabban említett kritérium a természetesség, vagyis e válaszadók szerint azok az élelmiszerek sorolhatók a „bio” jelzés alá, amelyek „természetesek és csak természetes anyagot tartalmaznak”. Fontos és arányaiban gyakran emlegetett elvárás a bioélelmiszerekkel szemben, hogy „egészséges” és „nem műanyag, nem tartalmaz tartósítószert és ebben a legkevesebb a mesterséges anyag, adalékanyag”.

A GfK Hungária Piackutató Intézet nemrégiben készített felmérése a 15 évesnél idősebb lakosság bioélelmiszerekkel kapcsolatos vélekedéseit, valamint vásárlási szokásait vizsgálta.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Az izmok eltűnnek, a háj megmarad

A túlsúlyról szóló információk rendkívül ellentmondásosak. A stern.de német hetilap egy táplálkozási szakértőt kérdezett az elhízás okairól, a kezeléséről és arról, hogy az egyes kutatók miért nem alkotnak egységes véleményt.

Plázs

A fogyókúra kezdetei

Az újévi fogadalmakat vezető - az elmúlt másfél száz évben divatba jött - fogyókúra eredetéről máig csak feltételezések vannak forgalomban. A kezdetekkor a tudatos diéta még nem vált tömegjelenséggé, az első fogyókúra-őrületre szakértők szerint csak az 1920-as években került sor.

MTI Plázs

Egészségtelenül táplálkoznak a kisgyerekes családok

A gyereket nevelő, s velük egy háztartásban élő felnőttek több telített zsírsavakban gazdag élelmiszert esznek otthon, mint a gyermektelenek - derült ki az amerikai táplálkozástudományi és dietetikai kérdésekkel foglalkozó társaság (American Society for Nutrition) honlapján közölt tanulmányból.

hvg.hu Plázs

Életet menthetnek az olajos halak

A halolajban található omega-3 zsírsav csökkenti a halálos szívritmuszavar, és a szívroham kialakulásának esélyét. Az olajos halak több embert menthetnek meg, mint a defibrillátorok – írja az American Journal of Preventive Medicine.