szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magas szív- és érrendszeri kockázattal élő betegek koleszterin és lipid anyagcseréjében, gyulladást jelző biomarkereiben a tisztított fokhagyma fogyasztása, illetve terápiás adagolása nem hoz létre bizonyíthatóan megmutatkozó pozitív változást.

A közhiedelem még ma is úgy tartja, hogy nagyon egészséges zöldségféléről van szó, a sok fokhagyma fogyasztásával akár a különféle szívbetegségek kialakulását is meg lehet előzni. A mostanában nyilvánosságra hozott holland-német kutatás szerint azonban úgy látszik, e tévhittel le kell számolni, mert a fokhagymának valószínűleg nincs sok köze a szívbetegségek rizikófaktoraihoz - - ismerteti több szakértő közös kutatásának eredményét egy amerikai táplálkozástudományi folyóirat (az American Journal of Nutrition ) honlapja. 

A szakemberek 90 túlsúlyos, 40 és 75 év közötti dohányzó körében végezték a felmérést. A véletlenszerűen három csoportba sorolt kísérleti alanyok egy része  fokhagymaport kapott rendszeresen, a másik csoportban egy koleszterinszint csökkentő gyógyszert (atorvasztatint) osztottak, a harmadik csoport tagjainak pedig placebót (hatóanyag nélküli tablettát) adtak az étkezések során három hónapon keresztül. A résztvevők koleszterintszintjét folyamatosan nyomon követték.
 
Az eredmények szerint a fokhagyma sem a koleszterin-, sem az úgynevezett C-reaktív protein (CRP) szintben nem okozott kedvező változást. Sőt, a gyógyszert (az atorvasztatin nevű hatóanyagot) szedő csoport tagjainál sem a koleszterinszint esett vissza leginkább, hanem a CRP és az egyéb gyulladást jelző markerek, például a TNF-alfa.
 
Korábban számos tanulmány vetette fel, hogy a fokhagyma jótékony szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében, sőt vérnyomáscsökkentő hatásában is bíztak. Akadtak azonban a múltban is olyan tanulmányok, amelyek során nem sikerült igazolni a várt, jótékony hatásokat.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

A halevés jó tesz a szívritmusnak

A grillezett vagy sütőben sütött hal jótékony hatással van a szív elektromos rendszerére, ami segíthet az életveszélyes szívritmuszavarok megakadályozásában – írja a Newsmax.com.

MTI Plázs

Egy-két pohárkával megelőzhetjük a szívrohamot

A magas vérnyomással küszködő betegeket rendszerint eltanácsolják az alkoholfogyasztástól, a legújabb vizsgálati eredmények szerint azonban napi egy-két pohárka jó hatással van, és csökkenti a szívroham kockázatát - olvasható az Annals of Internal Medicine című szaklap tanulmányában.

MTI Plázs

Tévhit a B9 vitaminról

A B9 vitamin pótlása nem jelenthet hatékony védelmet az agyi keringési zavarok, a gutaütés, a szívroham kialakulásával szemben olyan egyéneknél, akiknek régebb óta valamilyen érbetegsége van. A vitamin adagolása a fennálló keringési kórok súlyosabb eseteiben a halál bekövetkeztének valószínűségét sem csökkenti - olvasható amerikai kutatók vizsgálatának eredménye a The New York Times egészségügyi mellékletében.