szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy amerikai molekuláris biológus és kávézótulajdonos olyan péksüteményt fejlesztett ki, amely koffeintartalmú, mégsem keserű, épp ellenkezőleg: duplán ízletes.

Dr. Robert Bohannon 53 éves, és 8 éves korától iszik mindennap kávét. Hat éve töri a fejét azon, hogy miként lehet a sütievést összekötni a kávézással. Nemrég sikerült egy olyan eljárást kidolgoznia, amellyel a kellő mértékben fel lehet turbózni a péksüteményeket, de úgy, hogy a kávé elveszti természetesen keserű ízét.
 
A feltaláló egyelőre nem árulja üzletében, Durham városában az új termékcsaládot, hanem partnercégeket keres a forgalmazásához, valamint szabadalmat igényel rá. Még nem tudni arról, hogy szerződött-e bármely vállalattal.
 
Noha az új kávésütemény előnyei tagadhatatlanok, többen a hátrányait is felemlítették: két függőséget okozó tényező összekapcsolása nem igazán az egészséges étrendet segíti elő, főként azért, mert a kettő - ínycsiklandozó módon - erősíti egymást.
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Panoráma Tech

Egyelőre nem sikerült eldönteni, hogy káros-e a koffein

A koffein ártalmasságáról vagy hasznosságáról szóló vita igazán a kávéfogyasztás 8000 éves történetének utolsó 80 évében lángolt fel, s ez idő alatt ötezernél több tudományos értekezés született: ezúttal a The New Scientist angol tudományos folyóirat cikke fél tucatnál több koffeinellenzőt és hasonló számú pártolót felsorakoztatva tekintette át a koffein körüli vita történetét.