Szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak a rossz fogak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A fogak és az íny találkozásának vonalában felhalmozódó lerakódás, vagy más néven plakk számos baktérium számára biztosít élőhelyet. Ezek a baktériumok bármilyen apró sérüléssel bekerülhetnek a véráramba, megfertőzve így az egész szervezetet.

A fogápolás elmulasztása számos betegség kockázatát hordozza magában: a felhalmozódó lerakódás számos baktérium számára biztosít élőhelyet. Ezek a baktériumok bármilyen apró sérüléssel bekerülhetnek a véráramba. Egészséges immunrendszer esetében ez nem okoz problémát, de ha valaki beteg, annál a legyengült védekező rendszer nem tudja megakadályozni a fertőzések kialakulását - írja az orvostkeresek.hu című internetes lap.
 
Ne utáljuk a fogorvost
© Dripnet
Az infekciós edocarditis (IE) a szív felszínén létrejövő gyulladásos betegség, amely leggyakrabban a billentyűket érinti; a kórkép kialakulásában fontos szerepet játszanak a szájból, a véráramba került baktériumok. A cukorbetegség gyakori velejárója a fogak állapotának romlása, így a betegeknél fokozott figyelemmel kell kísérni a szájüreg állapotát. Az elhanyagolt fogak, az ínygyulladás ugyanis megnehezítheti a betegség kontrollálását, a vércukorszint megfelelő beállítását.
 
A fogínygyulladás fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is. A súlyos ínybetegségek növelik a koraszülés, illetve az alacsony súlyú magzat világra hozatalának kockázatát. A szájban lévő baktériumok ugyanis olyan méreganyagokat bocsátanak ki, melyek az anya véráramán keresztül a méhlepénybe jutva befolyásolják a magzat fejlődését. A fertőzés hozzájárulhat a szülés idő előtti megindulásához is.
 
Aki tehát eddig nem sokat tett fogai állapotának megőrzéséért, talán szervezete egészsége érdekében nem hanyagolja el a rendszeres fogmosást, és a rendszeres ellenőrzést.