szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sófogyasztás csökkentése nemcsak a vérnyomást, hanem a szívbetegségek kockázatát is csökkenti - mutatták ki bostoni kutatók.

Ha a magas vérnyomású emberek 25-35 százalékkal csökkentik a sófogyasztásukat, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is 25 százalékkal mérsékelhetik. Mi több, az elhalálozás kockázatát 20 százalékkal mérsékelték azokhoz képest, akik maradtak megszokott étrendjüknél.
 
A kutatók rámutatnak, hogy az átlagos amerikai és angol étrend jóval több sót tartalmaz a szakmailag javasoltnál, amely napi 2300 milligramm. Ezért a szakemberek azt mondják, hogy egyértelműen jótékony hatású, ha valaki csökkenti sófogyasztását. Sőt a kutatás eredménye cáfolja azt, hogy a sóbevitel csökkentése esetleg káros lehet. 
 
Az összefüggés pontos okát, még nem tudni, de a kutatók azt feltételezik, hogy a só hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, a szív sejtjei pedig hasonló módon merevebbé válnak. A kutatásban több mint háromezer önkéntes vett részt. 
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Leküzdhető a magas vérnyomás

A Magyar Hypertónia Társaság országos kampányt folytat azért, hogy egyre több -magasvérnyomásban szenvedő - betegnél sikerüljön elérni az úgynevezett cél-vérnyomásértéket. A két éve zajló mozgalom eredményeként mára a korábbi 15-ről 7 százalékra csökkent a nem kezelt hipertóniások aránya.

hvg.hu Plázs

Hogyan keseríti meg életünket a magas vérnyomás?

Mit okozhat a magas vérnyomás? címmel jelent meg Dr. Barna István hipertóniaspecialista, belgyógyász legújabb könyve, amelyben választ kapunk arra, milyen tényezők okolhatók a magas vérnyomás kialakulásáért, illetve mik a szövődményei.