szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs rákkeltő színezék az országban: Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója megerősítette, hogy Magyarországon se nem gyártanak, se nem importálnak olyan élelmiszert, amely tartalmazza a Vörös 2G jelű élelmiszer színezéket. Ennek rákkeltő hatását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) vizsgálata nem zárta ki.

Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója elmondta, hogy vizsgálódtak a Húsipari Szövetségnél, az élelmiszer-feldolgozó szakmai szervezeteknél és eszerint sem az előállításnál, sem a behozatalban nincs olyan élelmiszer, amely az E 128 festékanyagot tartalmazná.
 
Az Európai Unióban csak Angliában és Írországban van olyan élelmiszer, mint a kedvelt reggeli kolbász és a burger (vagdalthús), amely a Vörös 2G színezéket tartalmaza. Az Ír Élelmiszerbiztonsági Hatóság fölszólította a gyártókat, hogy módosítsák ezeknek a termékeknek a receptjét, de az eddig előállított élelmiszert árusíthatják, mert a színezék kockázata minimális. 
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2003-ban az Európai Bizottság fölkérésére kezdte a vizsgálatot, és patkánykísérletek eredményeiből arra a következtetésre jutott, hogy a szervezetben nagyrészt anilinná átalakuló Vörös 2G színezék rákkeltő hatását kell feltételezni. Az anilin genetikai állományt károsító hatását a legújabb kutatási eredmények ugyanis nem zárják ki - így foglalt állást az ESFA.

A magyar hivatal folyamatosan szerzi be az információkat, importtal bekerülhet ugyan az élelmiszer, mert szabad a piac, de a csomagoláson kötelező feltüntetni az élelmiszeradalék- és színező anyagokat - tette hozzá Szeitzné Szabó Mária. 
 

 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mivel E-tetnek minket?

Nehéz olyan élelmiszert leemelni a boltok polcairól, amiben egyáltalán nincs adalékanyag: ha végigfutjuk a csomagolásán található összetevők listáját, aligha lesz E-számmentes. Mit takarnak ezek a kódok, miért lángolnak fel újabb és újabb viták velük kapcsolatban, illetve árthatnak-e az adalékok az egészségünknek? Szakembereket faggattunk.

MTI Gazdaság

A Nestlé az élelmiszerek tartós drágulását jósolja

Az élelmiszerárakra jelentős és tartós emelkedés vár a növekvő kínai és indiai kereslet miatt, és azért is, mert egyre több termőterületen termesztenek bioüzemanyag előállítására szánt növényeket, mondta a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a svájci Nestlé elnöke, Peter Brabeck a Financial Timesnak.

MTI Plázs

Eltűnnek a polcokról a blöffölő élelmiszerek

A joghurt, amely "erősíti az immunrendszert", és a margarin, amely "szívbarát", júliustól csak tudományos vizsgálatok alapján nevezhető egészségbarátnak. Az Európai Unió új szabályozása értelmében az élelmiszergyártóknak mellékelniük kell a kutatási eredményeket arról, hogy termékük valóban egészségbarát-e.