szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok - ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett, csütörtökön ismertetett átfogó vizsgálat.

A southamptoni egyetem által végrehajtott felmérés során - amelynek eredményét a The Lancet című tekintélyes brit orvosi folyóirat közölte - 153 hároméves és 144 nyolc-, illetve kilencéves gyermekkel itattak meg olyan italkeverékeket, amelyek az adott korosztályok által napi átlagban elfogyasztott élelmiszeradalék-mennyiséget tartalmazták.
 
A gyerekek viselkedése szinte azonnal megváltozott: erőszakossá váltak, képtelenek voltak normálisan játszani, hevesen reagáltak mindenre, és nem tudtak hosszabb ideig egy adott feladatra koncentrálni. Az idősebb kísérleti csoport tagjainak figyelem-összpontosító képessége olyan mértékben csökkent, hogy egy egyszerű, 15 perces számítógépes feladatsort sem tudtak végigülni. A vizsgálatba bevont gyerekek közül egyébként egyik sem szenved kóros viselkedés- vagy koncentráció-zavarban.
 
A felmérés során "E" szabványjelű adalékok - zömmel édességekhez, tejtermékekhez, üdítőkhöz használt színezékek, valamint a szódium-benzoát nevű, főleg üdítőkben és szószokban alkalmazott tartósító - hatását vizsgálták. 

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) az eredmények ismertetése után nyilatkozatban hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy ha gyermekük hiperaktivitás jeleit mutatja, próbálják meg elhagyni étrendjükből a vizsgált adalékokat tartalmazó élelmiszereket. A gyermekek egészséges táplálkozásáért küzdő kampánycsoportok azonban ennél továbbmennének: az egyik csoport vezetője szerint be kell tiltani az ilyen adalékokat tartalmazó élelmiszerek reklámját.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság ellenőrzi a brit jelentésnek a megállapításait, amely szerint egyes élelmiszer-adalékok hiperaktivitást válthatnak ki a gyerekeknél - jelentette az Európai Bizottság.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mivel E-tetnek minket?

Nehéz olyan élelmiszert leemelni a boltok polcairól, amiben egyáltalán nincs adalékanyag: ha végigfutjuk a csomagolásán található összetevők listáját, aligha lesz E-számmentes. Mit takarnak ezek a kódok, miért lángolnak fel újabb és újabb viták velük kapcsolatban, illetve árthatnak-e az adalékok az egészségünknek? Szakembereket faggattunk.

MTI Plázs

A tartósított élelmiszer tüdőbetegséget okozhat

Hörgőszűkületre utaló légzési zavart gyakrabban lehet kimutatni azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak nitráttal kezelt húsokat. Körükben nagyobb az esélye a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának is - állítják amerikai tudósok egy táplálkozási felmérésben résztvevők adatainak vizsgálata alapján.

HavariaPress Itthon

Túl sok az adalék és a só a kenyerünkben

Minden negyedik, a boltok polcain található kenyérben találtak az előírtnál jóval több sót az ellenőrök. Olyan fehér vagy barna kenyér pedig csak elvétve került kezükbe, melyben nem volt semmiféle adalékanyag.

MTI Vállalkozás

Nincs forgalomban engedély nélküli élelmiszer-adalékanyag

Magyarországon forgalmazott élelmiszerek csak engedélyezett adalékanyagokat tartalmaznak és a csomagoláson való feltüntetéssel kapcsolatban sem merültek fel problémák - mondta Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) tájékoztatási főosztályának vezetője.