szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hörgőszűkületre utaló légzési zavart gyakrabban lehet kimutatni azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak nitráttal kezelt húsokat. Körükben nagyobb az esélye a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának is - állítják amerikai tudósok egy táplálkozási felmérésben résztvevők adatainak vizsgálata alapján.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói szerint közel kétszer olyan gyakran fordult elő a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) azoknál, akik havonta legalább tizennégy alkalommal ettek az előkezelt ételekből, mint azok között, akik egyáltalán nem fogyasztottak az ezzel a módszerrel tartósított élelmiszerekből. Az elsősorban baconszalonnát, kolbászt, vagdalt húst és sonkát tartalmazó étrend lényegesen több nitráttal terhelte meg a hat éven át nyomon követett 352 személy szervezetét, mintha más módon étkeztek volna, és a szakemberek úgy találták, hogy az észlelt légzésfunkció-zavar egyik oka a fokozott nitrátbevitel lehetett.
 
Részben a korábbi, hasonló eredményeket mutató amerikai vizsgálatoknak is köszönhető, hogy ma már az Egyesült Államokban lényegesen ritkábban alkalmazzák tartósítószerként a nitrátot, a világ számos részén azonban a különböző élelmiszerekben továbbra is gyakran előforduló adalék ez az anyag, ezért a vásárláskor érdemes ellenőrizni, mit, milyen mennyiségben is tartalmaz az adott áru.
 
Szakemberek szerint akár napjaink egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegségének, a COPD-nek az előfordulását is alacsonyabb szintre lehetne szorítani ezzel az elővigyázatossággal. (A WHO 2004. évi jelentése szerint COPD-ben évente már többen halnak meg, mint emlő- és tüdőrákban együttesen.) A krónikus obstruktív tüdőbetegséget elsősorban tartós köhögés vagy fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés jellemzi. Kialakulásának leggyakoribb oka a dohányzás. A tartós dohányosok 15-20 százalékánál alakul ki, és visszafordíthatatlan légzésromlás jellemzi.
 
A krónikus obstruktív tüdőbetegséget kezelhető betegségnek tartják, hiszen a dohányzás elkerülésével megelőzhető a baj, illetve hatékony gyógyszerekkel enyhíthetők a betegség tüneteinek enyhítésére, a hirtelen állapotromlások ritkítására. A megelőzés eszköztárába az amerikai dietetikusok szervezetének figyelmeztetése nyomán ezentúl érdemes bevenni a nitráttal kezelt élelmiszerek kerülését is.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mivel E-tetnek minket?

Nehéz olyan élelmiszert leemelni a boltok polcairól, amiben egyáltalán nincs adalékanyag: ha végigfutjuk a csomagolásán található összetevők listáját, aligha lesz E-számmentes. Mit takarnak ezek a kódok, miért lángolnak fel újabb és újabb viták velük kapcsolatban, illetve árthatnak-e az adalékok az egészségünknek? Szakembereket faggattunk.

MTI Plázs

Új módszer a tüdőrák kiszűrésére, csak lélegezni kell

Onkológus szakemberek várakozása szerint egyes rákfajták diagnosztizálását forradalmasíthatja egy új vizsgálati eljárás, amely a kilégzéskor kifújt levegő elemzésére alapul. A módszert alkalmasnak tartják a rákszűrésre.

MTI Plázs

Kevés cigarettafüst is tüdőrákot okozhat

A legújabb tudományos vizsgálatok eredménye szerint, egyeseknél már kevés cigarettafüst belégzése is nagymértékben megnövelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az érintett személyeknél bizonyos genetikai eltérésre derült fény - számolt be a Journal of Clinical Oncology című amerikai szaklap.