szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan ténylegesen is legálissá válhat a törvény szerint eddig is engedélyezett otthonszülés, a miniszter felkérésére a szakmai kollégium ugyanis kidolgozza a szükséges szabályokat - írta a Népszabadság.

Az egészségügyi tárca nemrég felkérte a kollégium két szakemberét az otthonszülés szakmai "menetrendjének" újbóli kidolgozására. Ha ez meglesz, nem lehet majd felelősségre vonni az ilyen szülésben közreműködő orvosokat - írta a Népszabadság.
 
A lap felidézte, hogy az egyik felkért szakember, Rákóczi István, a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosa már korábban is azt mondta: "normális szülésnél egy orvos jelenléte annyit jelent, mint ha egy tízéves gyereknek gyerekgyógyász orvost fogadnánk fel bébiszitternek. Vagyis fölösleges." Szerinte nemzetközi statisztikai adatok bizonyítják, hogy az alacsony kockázatú esetekben az otthonszülés és kórházi szülés kimenetele között semmi különbség sincs, ezért a nőknek meg kell adni a jogot arra, hogy válasszanak: hol szeretnék gyermeküket világra hozni.
 
A másik megbízott, Csákány György szerint, még ha a szakma nem támogatja is ezt az alternatívát, megpróbálják kevésbé veszélyessé tenni a sokak által vállalt szülési formát. A szakmai kollégium korábban tiltotta, most a "tűrés" kategóriájába helyezte az otthon szülést.
 
Mint hozzátette: összeállítják, melyek azok az esetek, amikor szakmailag elfogadhatatlan és veszélyes ez a megoldás. Ha például a baba várhatóan túl nagy vagy túl pici lesz, ha császármetszés, ikerterhesség várható, ha a mama beteg vagy 35 évnél idősebb, veszélyes lehet az alternatív megoldás. Ha mégis élnek vele, és a babának vagy az anyának baja esik, akár börtönbe is kerülhet, aki közreműködött a szülésben - mondja Csákány professzor, aki a kételyeit is megfogalmazta.
 
Véleménye szerint ugyanis az enyhülő szabályozás ellenére nehéz lesz majd orvost találni. "Miért vállalná egy kolléga, hogy felelősségbiztosítás, megszokott háttér és felszereltség nélkül felügyelje a szülést?" - tette fel a szerinte megkerülhetetlen kérdést a lapnak nyilatkozva.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

Miért rettegnek az éjszakai szüléstől a kismamák?

Július elejétől ismét valamennyi, a szabad orvosválasztásra igényt tartó nő annál a szülész-nőgyógyásznál készülhet fel az anyaságra és hozhatja világra a gyermekét, akit választ. Mit lehet tenni azért, hogy a kismama és az orvos joga egyaránt érvényesüljön?

hvg.hu Itthon

Szülés hálapénz nélkül

A vajúdó kismama a kórházban szembesülhet azzal, hogy régóta felkért orvosa helyett az ügyeletben lévő ismeretlen szülész keze alá kerül. Az egészségügyi törvény módosítása korlátozza, illetve térítéshez köti a felkért szüléseket, egyben megteremti annak legális kereteit.