szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három vállalkozásra összesen 54 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A három társaság a fogyasztókat megtévesztő módon hirdetéseiben azt sugallta, hogy az általuk forgalmazott étrend-kiegészítő termékeknek gyógyhatásuk van.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még idén májusban indított eljárást a szlovák Direct Best Sellers s. r. o., valamint D-BS Magyarország Kereskedelmi Kft. ellen, mert azt gyanította, hogy a két társaság megtévesztő módon reklámozza Absolute, Equiba, Herbachrom, Lipotrex, Redox, Removyl, Zactrival és Figur Bella kúra nevű fogyasztószereit, illetve Spirula nevű potencianövelőjét. A fogyasztószerek esetében a két vállalkozás egyebek között azt állította: „naponta egy beszedett kapszulának köszönhetően hetente 5-7 kilót fogyhat”, illetve „csupán 4 tabletta és 12 kilót fog fogyni, másra nincs szüksége”. A potencianövelő Spirula nevű kapszulát többek között pedig „Önből mindössze tíz napon belül olasz szerető válik” szlogennel ajánlották a fogyasztóknak.

A vizsgálatba a GVH bevonta az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), valamint az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézetet (OÉTI) is. Előbbi szerint a két társaság állításai túlmutatnak azokon a kedvező élettani hatásokon, amelyek egy étrend-kiegészítő kategóriába tartozó terméktől elvárhatóak, ráadásul a Spirulát úgy állítják be, mintha potencianövelő szer lenne, így a gyógyszerek kategóriájába tartozna. Az OÉTI állásfoglalása pedig kiemeli, hogy tilos az olyan tartalmú állítások alkalmazása, amelyek a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére utalnak, vagy amelyek egyes orvosok vagy egészségügyi szakemberek ajánlásaira hivatkoznak. A GVH véleménye szerint bebizonyosodott, hogy az említett termékek reklámjaiban megfogalmazott állítások eltúlzottak, tudományos bizonyítékokkal nem támaszthatóak alá.

A két vállalkozás nem szolgáltatott olyan adatokat, amelyek alkalmasak lettek volna a kifogásolt állítások megalapozottságának igazolására, ehelyett inkább megkísérelték elhúzni az eljárást. Ezt a GVH a bírság összegének maghatározásakor súlyosító körülményként értékelte, csakúgy, mint azt a tényt, hogy a szóban forgó reklámok a fogyasztók széles köréhez jutottak el, hosszú időn keresztül elérhetőek voltak és általuk jelentős árbevételre tett szert a két vállalkozás. A versenyhatóság szerint súlyosító körülmény az is, hogy bizalmi jellegű termékeket hirdettek megtévesztő módon, és a reklámokkal sérülékeny, kiszolgáltatott fogyasztókat céloztak meg.

Ráadásul a D-BS Kft. nem ismeretlen a GVH előtt, hiszen korábban fogyasztókat megtévesztő hirdetései miatt egyszer már helyreigazítás közzétételére kötelezte a vállalkozást. E döntést követően azonban a kft. anyacége folytatta tovább a fogyasztókat megtévesztő magatartást, pedig a két vállalkozás ügyvezetője ugyanaz a személy. Mindezek alapján a GVH a maximális büntetést szabta ki a két vállalkozásra. A D-BS Kft. 31 millió, a Direct Best Sellers pedig 7 millió forint bírság megfizetésére köteles. Ezen túl a GVH az érintett cégeket eltiltotta a jogsértő magatartástól és kötelezte helyreigazító hirdetmények közzétételére is az összes olyan fórumon, ahol a megtévesztő hirdetések megjelentek.

A GVH ez év áprilisában eljárást indított egy másik különféle étrend-kiegészítőket és kozmetikai szereket forgalmazó társaság, a Biovit Pharma Kft.-vel szemben is. A vállalkozás Erdic nevű gabonalapú étrend-kiegészítőjét a női mell növelésére, feszesítésére ajánlotta, egyebek mellett a következő mondatokkal: „fél év leforgása alatt egy számmal nagyobb kosárméret”, „9-16 hét alatt feszes és telt dekoltázs”, „a tudományos dokumentáció és a klinikai vizsgálatok egyértelműen igazolják a mellméret növekedést”. Az OGYI szerint a reklámokban szereplő hatások csak gyógyszerként forgalomba hozott készítményektől lennének elvárhatóak.

Mivel az Erdic hirdetései is kiszolgáltatott sérülékeny fogyasztói kört érintettek, a versenyhatóság a vállalkozást 16 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte. Enyhítő körülményként került figyelembe vételre, hogy a vállalkozás a GVH vizsgálatának megindulását követően változtatott reklámozási gyakorlatán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A hazai piacra is betörtek a hamisított potencianövelők

Az elsősorban Indiából, illetve Ukrajnából és Lengyelországból származó tabletták külseje sokszor megszólalásig hasonlít az eredetiekhez. A piacon árulnak teljesen hatástalan szereket, de olyanokat is, amelyek az eredeti hatóanyag helyett amfetamint tartalmaznak.