szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kozmetikusnak ma már szinte doktori státusza van, aki mindenre tanácsokat osztogat. De vajon mennyit tudhat egy kozmetikus, és meddig tart a jó tanács? Honnan kezdődik az önbizalom megnyirbálása, csak azért, hogy a kezelésektől függővé tegyék a pácienst?

Pár évvel ezelőtt egy kozmetikusnak mindössze annyi volt a dolga, hogy megállapítsa a bőrtípust és ettől függően tisztítson, nyomjon és/vagy kenjen. A nők egy kis kényeztetésre (és pletykálni) jártak a kozmetikába, semmi több. Ma már egy kezelésnél a minimum elvárás, hogy ne csak jót tegyen, hanem éveket fiatalítson rajtunk.

Tökéletes külső. Ki, mire képes ezért?
© AP
New Yorkban a kozmetikus heti kötelező program. Nem is csoda, hiszen a 5th Avenue boltjai között nem lehet úgy flangálni, hogy akár a legprofibb smink ne változzon hamuszürkére az elképesztően szennyezett levegőtől. A kozmetikai vállalkozásoknak pedig emiatt olyan jól megy, hogy ultramodern műszerekkel és módszerekkel analizálnak, kezelnek, és ítéletet mondanak. Mindenről. Arról, mit és hogyan egyen, vagy ne egyen a vendég a szépülés érdekében, milyen szereket használjon, illetve peelingre, lézerre, fénykibocsájtó diódákra, vagy fényterápiára van e szüksége.

„Ez a kozmetikusok kora”- nyilatkozik a New York Times-nak Anna L Moine, aki sima tanácsadó egy neves manhattani gyógyszalonban. Majd folytatja: "az ember bírájává válik vendégének, amolyan második anyuka lesz, aki még azt is megmondja, hogyan étkezz. Némelyikük stílusa diktatórikus. Ezeket az embereket egyre mélyebben tisztelik, mert az új technológia azt a képzetet kelti róluk, hogy ők ismerik a fiatalság megőrzésének a titkait.”

Amerikában sok kozmetikus dolgozik orvosi gyógyfürdőkben.  Az olyan komoly és végleges beavatkozások, mint a kozmetikai tetoválás, és a népszerű Botox-os ránctalanító kezelés (ami injekciózással történik) pedig komoly és precíz szakértelmet igényel, amely ugyancsak tudományos imázst kölcsönöz a kozmetikusoknak. A kozmetikusi szakképesítés a középiskola elvégzése után, egy 600 órás kurzus elvégzése után megszerezhető. Ezt most már sok intézmény megtoldja 350 órával, ekkor a kozmetikus nem csak szakmai képesítést, de diplomát is kap. Ennek ellenére, még ezen a magasabb fokon végzett egyéné sem közelíti meg az orvosi egyetemen végzett bőrgyógyász tudását. Az emberek többsége mégis szentírásnak veszi, amit a szépségszalonban hall.

„Ez nem volt mindig így, a vendégek régen inkább kezeltek úgy minket, mint a cselédet” - meséli Aidan Bicaj, akinek a szalonja Manhattan milliomosok lakta Upper East Side oldalán van, és aki ma már fittyet hány arra, mit akar a vendég, és maga dönti el, miből is álljon a nyolcvan ezer forintos arckezelés. „Az orvosnak sem a páciens mondja meg, hogy miből álljon a gyógyítás. Tehát nekem se akarja megmondani a vendég, hogy mire van szüksége; majd én eldöntöm.”

Sonya Dakar, aki és Izraelben, egy 600 órás tanfolyamon szerezte a képesítését, ugyancsak kozmetikus a környéken. Ítéleteit rendszeresen teleszórja orvosi terminusokkal, és bármikor kiosztja bármelyik híresebb vendégét is. Ez egy szeret - nem szeret kapcsolat a vendégek és kozmetikusa között, mert a vendég, ha utálja is amit mondanak neki, ha  betartja az utasításokat  akkor előbb-utóbb elégedett lesz. „Fotókat csinálok róluk és elmondom a véleményem, olyan stílusban mint egy doktor. Ha tudod a megoldást a problémájukra, akkor te vagy a fény az éjszakában, de nem lehetsz díva, ha nem értesz komolyan a szakmádhoz. Ha  gerinctelen valaki vagy érzékeny, hozzám  ugyan ne jöjjön, mert én megmondom nekik, hogy olyan a bőrük mint a Shar-Pei kutyáé. Csak orvosi terminusokat használok” - mesél a munkamódszereiről Dakar asszony.
 
A vendég ma már tanácsokat szeretne egy kezelés mellé; az építő kritika hozzáértést sugall, amit a kozmetikusok készpénzre váltanak méregdrágán árulva szolgáltatásaikat. A tekintély és a szalon presztízse múlik a szigoron. Az utasítások be nem tartása mellett a szalonok azt sem tűrik, ha valaki nem tartja be az időpontokat: huszonnégyóra a lemondási határidő, ezután automatikusan elszámolják a teljes kezelést a vendégnek, ha jelen van, ha nincs. Ha pedig késik némelyikük, egykettőre kikerülnek a sznob vendékkörből. Ez lehet, hogy először kínos, de megspórol a mellőzött vendégnek egy kis önbecsülést, az nem vitás.

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Szépségtitkok: mit tehetünk a ragyogó bőrért?

Az európai lakosság negyven százaléka, a magyar lakosság közel egyharmada küzd valamilyen bőrbetegséggel, ezért is fordulnak egyre többen a természetes bőrápoláshoz. Nekik segítünk néhány elfeledett, természetes praktikával, gyógymóddal.

MTI Tech

Minden ötödik kozmetikum rákkeltő

Minden ötödik kozmetikai szerben rákkeltő nitrozamint talált a Bajor Egészségügyi Hivatal szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatai során, és elsősorban a szempillafestékek és a szemceruzák érintettek nagy mértékben - jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin online kiadásában.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Milyen veszélyeket rejtenek a kozmetikumok?

Csak keveseknek nincs gondjuk a bőrükkel. A többség akár ronthatja is a helyzetet, ha nem megfelelő kozmetikumot használ. Vajon egyéni hajlamtól vagy a termékek összetevőitől függ, hogy ártalmas-e egy arckrém, testápoló vagy parfüm? A bőrgyógyászt, a kozmetikust és az allergológust kérdeztük.