szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai plasztikai sebészek új, árukapcsolásos programmal rukkoltak elő. Egyre több sebészeti centrum ajánl totális renoválási programot friss anyukáknak. A kezelés személyre szabott, a csomag tartalmazhat zsírleszívást, hasplasztikát, mellfelvarrást, terhességi csíkok eltüntetését. A lényeg, hogy a végső ár töredékéért a friss anyuka egy-kettőre eltüntetheti a terhesség okozta „károsodásokat”.

Liz Hurley, Kate Moss, Gwyneth Paltrow, Angelina Jollie, Victoria Beckham és még több tucat sztár mind véghez vitte a bravúrt. Hathetes bébivel a karjukon olyan nádszál karcsúan mosolyogtak a kameráknak, mintha a terhességük soha meg sem történt volna, teljesen függetlenül attól, milyen testalkatot írt elő a genetika.

A popkultúra és a technológiai fejlődés kart karba öltve azt a kényszerképzetet kelti, hogy a testünket úgy kezelhetjük, mintha nem az adottságok határoznák meg, hanem tetszés szerint választható lehetne, akár a hajszín. Pedig ennek semmi köze a realitáshoz: a nyugati világ női populációjának több mint a fele elégedetlen a testével, komplexusai vannak és állandó harcot folytat a korosodás és a terhesség miatt bekövetkező biológiai változásokkal.

Az általános elégedetlenkedés miatt a plasztikai sebészeknek igazán nincs szükségük marketingre, az egész média és showbiznisz a kezük alá dolgozik. Mégis előjöttek a kismama-felújítási programmal, amely szinte már kórosnak nyilvánítja a terhesség utáni testalkatot, de legalább is szörnyen deformáltnak, amelyen csakis a szike segíthet. Az üzenet az, hogy a terhesség után a női test rondábbá válik; a marketing ezt a változást társadalmilag elfogadhatatlanná teszi, így itt multimillió dolláros üzletről beszélünk, mert az érdekeltségi kör szinte minden nőre kiterjed életének valamelyik szakaszában.

„A terhesség, a szülés és a szoptatás kíméletlen fizikai traumát jelent, és ennek komoly negatív hatása lehet a nőkre, ami miatt elveszítik homokóraszerű alakjukat. Húsz évvel ezelőtt egy asszony még nem tudott mást tenni ez ellen, mint hogy diszkrét öltözettel eltakarja alakját. Ma már a nőknek nem kell kényelmetlenül érezniük vagy utálniuk magukat testük miatt” - mondja dr. David A. Storker, aki plasztikai sebész a kaliforniai Marina Del Rey-ben, és a amommymakeover.com weboldalt futtatja.

Dr. Lloyd M. Krieger Los Angelesben hasonló programot kínál - Rodeo Drive Mommy Makeover néven - azoknak az asszonyoknak, akik „szeretnék a pocakjukat és a mellüket a terhesség előtti állapotokra visszaállítani.” (Vigyázat, a linkeken és a videón zavaró hatásúnak érezhető előtte/utána képek láthatóak!)

Ez a hasonlat sántít, mert a hetvenes években az emlékezetes Dr. Spock könyvekben anyáink teljesen más hozzáállást tapasztaltak. Akkor még a terhességgel járó testi változások természetes folyamatként értékelődtek, s bár lehet, hogy a nők nem szerették, szégyenkezniük nem kellett miatta. A mai, egyre szűkülő elképzelések a szépség fogalmáról ezeket a testi változásokat teljesen új megvilágításba helyezik. A „vékonyságot” már nem lehet szimpla tornával és diétával elérni.

„A mai ember a reklámarcnak, bőrnek és testnek akar megfelelni, mert az „ideális” külső a fontos mindenek felett”- ért egyet dr. Sikos Géza plasztikai sebész, szakorvos, aki 22 éve végez műtéteket Budapest egyik legrégebben működő magánklinikáján. Ennek ellenére a doktor még nem tapasztalta magyar viszonylatban, hogy erősödne az érdeklődés a terhesség utáni elváltozások visszaállítására, de az igény jelentős és állandó.

„Csak akkor javaslok több műtétet, amikor meggyőződésem, hogy úgy lehet csak megfelelő eredményt elérni. Például egy kicsi, de lógó mell esetében először felvarrást végzek, és utána külön műtétként nagyobbítást. A páciens igényeihez szoktam igazodni, és soha nem javaslok más korrekciót is, mint amit ő kér” - teszi hozzá.   


Nem vitatható, hogy a plasztikai műtétek rengeteg segítséget nyújtanak extrém esetekben. A teljesen összeesett mell, vagy komoly fogyás után csúnyán logó has szinte mindenki számára zavaró. Egy korrekciós operáció után a közérzet és ezzel együtt az életminőség is javulhat. Az sem vitatható, hogy több probléma együttes operációja nemcsak a plasztikai sebészetnek, de a páciensnek is jobban megéri, nemcsak anyagilag, hanem a felépülés ideje szempontjából is. Ugyanakkor ezek az árukapcsolásos csomagok rávehetik a nőket, hogy olyan testrészeiket is megoperáltassák, amelyek alapjában véve nem is zavarják a közérzetüket. Több műtét esetén pedig megnő a komplikációk lehetősége, ami lehet szimpla fertőzés, de akár halál is. 

Krisztina O'Brien


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Plasztikai műtétek: mire vagyunk képesek külsőnkért?

A kopaszodás nem válogat, ám van, aki megbarátkozik tar megjelenésével, mások bármit megtennének a dús hajért. A kopaszodás elrejtésére tett kísérletek között egyre népszerűbb a plasztikai beavatkozást igénylő hajátültetés.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Plasztikai műtétek: mennyiért feküdne kés alá?

A legkeresettebb szépészeti műtétek a mellkorrekciók, a zsírleszívás és a hasplasztika. Miért fekszenek kés alá, s milyen szövődményekkel számolhatnak a szépülni vágyók? Körkép a plasztikai beavatkozásokról.