szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy véljük, nincs mit tenni, ha egyszer a memóriánk, emlékezőképességünk hanyatlásnak indult? Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amely segíthet abban, hogy gyorsan és hatékonyan sajátítsunk el új információkat.

Egyetemi hallgatók. A tanulás
fortélyai
© Horváth Szabolcs
1. Legyünk készenlétben. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, higgyük el, már az is edzésben tartja az agyunkat, ha tudatában vagyunk az eseményeknek.

2. Jegyzeteljünk. Ha valami megéri, hogy megjegyezzük, akkor azt érdemes felírni, függetlenül attól, hogy miről is van szó konkrétan. A tudósok egyetértenek abban, hogy a rövidtávú memória egyszerre csupán hét tételt képes kezelni. Válasszuk ki ezt a hetet, s jegyezzük fel a többit.

3. Asszociáljunk. Nézzük meg, hogyan kapcsolódhat az új információ általunk már jól ismert fogalmakhoz. Alkalmazzunk bevált ingereket, mint az ismétlés vagy a hasonló fogalmak csoportosítása.

4. Osszuk meg másokkal. Magyarázzuk el valakinek új gondolatunkat saját szavainkkal. Ez a memória erősítésének nagyszerű eszköze.

5. Mondjuk ki hangosan. Ne törődjünk azzal, hogy mit gondolnak rólunk, mikor hangosan gondolkodunk. Mondjuk ki hangosan, amit olvasunk, írjuk körül más szavakkal, tekintsük át a jegyzeteket fennhangon.

6. Legyen idő az áttekintésre. Amikor valami újat tanulunk, időt kell szakítanunk az új információk végiggondolására is. Az emlékezés képessége az áttekintésen alapszik. A szavakba öntéssel pedig elősegítjük az információk észben tartását.

7. Gyakoroljuk az emlékezést. Tanuljunk új dolgokat, vagy tanuljuk újra, amit már előzőleg elsajátítottunk az iskolában. Ilyen lehet a matematika, a tudományok, vagy a történelem, illetve mindaz, amit már elfelejtettünk.

8. Vezessünk naplót. A naplóírás "edzi" az agyat és az áttekintés révén segít az emlékezet megtartásában.

9. Fejtsünk rejtvényt. Nagyszerű memóriagyakorlat a keresztrejtvény, fejleszti az emlékezetet és élesíti az elmét.

10. Vizuális kódolás. Alkalmazzunk vizuális képanyagot, vigyük véghez azáltal, hogy lépésenként felépítünk, létrehozunk valamit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Hét módszer: hogyan óvjuk memóriánkat?

Nem találja a kulcsait, fogalma sincs arról, hogy befizette-e a villanyszámlát, sőt, már a kollégái nevén is gondolkodnia kell? Ha mindez ismerősnek hangzik, üdvözöljük a negyven felettiek klubjában. Hogy miért pont ott? Mert a kutatók szerint a memóriánk ilyenkor indul romlásnak. Jó hír viszont, hogy agysejtjeink megfiatalíthatók.

hvg.hu Plázs

Hogyan fejleszthetjük a memóriánkat?

Az agyunk nem alszik el velünk, éjszaka bizonyos területei átismétlik azokat az eseményeket, amelyek előző nap történtek velünk - a folyamat pedig összefüggésben állhat a memória beégetésével – állítja a University of Arizona (U.A.) egyik kutatócsoportja. Sőt, az „átfutás” jóval gyorsabban zajlik, mint ahogy az élmények valójában megtörténtek velünk éber állapotunkban.

hvg.hu Plázs

Tanulási technikák: hogyan használjuk agyunkat?

Ha lehetne egy kívánsága, mit kérne az élettől, amit eddig nem kapott meg? Ha az önművelés és a tudás mellett döntene, íme hetvenhét módszer a gyorsabb, mélyebb és jobb tanulás érdekében. Bármi lehet a végcél: kedvezőbb állás, jobb fizetés, új hobbi, vagy csupán a tudás öröme.

hvg.hu Plázs

Hogyan lehet öregen is fiatal az agyunk?

Nem titok, hogy a zöldség egészséges, de a legújabb kutatások eredménye szerint jótékony hatásuk egészen az öregkorig tart, segít megakadályozni a lassú szellemi leépülést és fiatalosan tartja az agyműködést. A kutatást a Chicago-i Rush intézet munkatársai végezték 1946, 65 vagy annál idősebb férfi és nő bevonásával – írja a Newstarget.com.

A mobilok miatt is pusztulhatnak a rovarok

A mobilok miatt is pusztulhatnak a rovarok

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo