szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sok tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mérsékelt borfogyasztók ritkábban kapnak szívinfarktust, mint azok, akik sokat isznak vagy egyáltalán nem fogyasztanak szeszt. Egy új vizsgálat most azt jelzi, hogy azoknak a hölgyeknek, akik rendszeresen, de kevés bort isznak, lényegesen kisebb mértékű az érrendszerében az a különös, lassú gyulladás, ami az érelmeszesedés alapja.

Emilio Sacanella és munkatársai Barcelonában vizsgáltak harmincöt egészséges hölgyet, akik a főétkezéshez rendszeresen ittak egy-egy pohár bort. A vizsgálati személyek először négy hétig kihagyták ebédjük vagy vacsorájuk alkalmával megszokott italukat, majd véletlenszerű kiválasztás szerint négy hétig vagy vörös-, vagy fehér borból fogyasztottak egy decit, aztán megint egy hónapos borszünet következett és azok, akik a vizsgálatot vörösborral kezdték, négy hétig fehér bort kaptak és megfordítva.
 
A munkacsoport arra volt kiváncsi, hogy történik-e valami változás azoknak a gyulladásjelző anyagoknak a vérszintjében, amelyek bizonyos mértékben az érelmeszesedés kifejlődésére jellemzőek, de ezen kívül megmérték a vérzsírok szintjét is.
 
A vérkoleszterin maghatározása azért volt fontos, mert azt már korábban is sok tanulmány mutatta, hogy az alkohol - kiváltképp a vörösbor - emeli a "hasznos" HDL-koleszterin mennyiségét, ami az érelmeszesedés kifejlődése ellen védő hatású, Sacanella és kutatócsoportja viszont úgy vélte, hogy ezzel a hatással önmagában a mérsékelt borivás kedvező hatása nem magyarázható.
 
A mérések azt bizonyították, hogy a hasznos koleszterin szintjét mind a vörös-, mind a fehér bor megemelte, a gyulladásjelző fehérjék értéke pedig csökkent, de nem egyformán: a vörösbor sokkal erélyesebb hatású volt. A vörösborban nagyobb a polifenolok koncentrációja, mint a fehérben és ezek a kémiai anyagok erős antioxidánsok, ezzel gátolva az ütőerek belső felszinén a zsírnemű anyagokat "lerakó", LDL-koleszterin koszorúereket szűkítő tulajdonságát. 
 
A kutatók szerint az a felnőtt, akár férfi, akár nő, aki rendszeresen fogyaszt étkezéskor mérsékelt mennyiségű bort - hölgyek legfeljebb naponta két decit, az urak összesen három decit -, az tartsa meg ezt a szokását, mert a szeszt soha nem ivókhoz képest az infarktus kockázata csaknem egyharmadával csökken. Ennek magyarázata viszont valószinűleg nem csak a HDL-koleszterin szintjének emelkedése, hanem az érelmeszesedés lényegét jelentő, lassú gyulladásos folyamat fékezése is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetően javul, ha a főétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány.

MTI Plázs

Kiknek ajánlott a vörösbor?

Azoknak a nőknek, akik naponta egy-két pohárka bort isznak, elsősorban vöröset, kevesebb gyulladás keletkezik az ereikben és kevésbé fenyegeti őket szívbetegség – mutatták ki spanyol kutatók.