Megvan a megoldás a narkolepsziások problémáira?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A testhőmérséklet növelésével a páciensek ébersége is nőtt, így például forró italok fogyasztásával csökkenthető az elalvás kockázata a narkolepsziában szenvedőknél.

Az egészséges emberekben közvetlen összefüggés van az álmosság és éberség, valamint a bőr és testhőmérséklet között. Amikor napközben a belső testhőmérséklet magas, a bőr hőmérséklete alacsonyabb, ez pedig éberséget eredményez. Fordított esetben, amikor éjszaka a testhőmérséklet alacsony, a bőr hőmérséklete magasabb, ez szükséges ugyanis a pihentető, nyugodt alváshoz. A narkolepsziában szenvedő betegek esetében azonban a bőr- és testhő változása azonnali hatással van az álmosság/éberség egyensúlyára - olvasható a 'SLEEP' című szaklap februári számában.

A Holland Idegtudományi Intézet munkatársa Rolf Fronczek vezette azt a kutatást, melynek során nyolc narkolepsziás és kataplexiás beteget vizsgáltak meg. A kutatás során test- és bőrhőmérsékletük változtatásával figyelték az ébrenlét és alvás, valamint az éberség/álmosság állapotok közti átmeneteket.

A teszt eredményei szerint a testhőmérséklet növelésével a páciensek ébersége is nőtt, így például forró italok fogyasztásával csökkenthető az elalvás kockázata a narkolepsziában szenvedőknél. A bőrhőmérséklet esetében viszont inkább a hűtés ajánlatos. Annak csökkentésével a betegek éberebbek voltak, és ritkábban aludtak el.

"A mostani felfedezés segítségével talán új reményt adhatunk a narkolepsziában szenvedő betegeknek, akiknek életét nap, mint nap megkeseríti a betegség" - nyilatkozta Fronczek.

A narkolepszia hátterében az alvás-ébrenlét ciklust meghatározó kémiai folyamatok zavara áll. A narkolepszia elsődleges tünete a hirtelen, feltartóztatatlanul, legtöbbször rohamokban jelentkező nappali álmosság és elalvás. A betegséghez gyakran társul alvási paralízis, hallucináció és kataplexia is.  Körülbelül minden kétezredik ember narkolepsziás. A betegség nem genetikai eredetű, egy családban ugyanis nagyon ritka a kettőnél több beteg.