szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kövér vagy túlsúlyos emberek kisebb valószínűséggel halnak meg az agyi katasztrófát, stroke-ot követő öt évben, mint normális súlyú sorstársaik – mutatták ki dán kutatók.

A normális súlyú sorstársaikkal összehasonlítva a túlsúlyos, kövér vagy szélsőségesen kövér emberek 27, 16 és 16 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a szélütés után vizsgált öt év során. Ezzel szemben a sovány emberek 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel hunytak el a stroke után.

A dán szakemberek csaknem 22 ezer, szélütést szenvedett páciens adatait elemezték.

Kövérség esetén - a szakemberek szerint - azért lehet kisebb a betegségek kockázata, mert más tényezők is közrejátszanak. A túlsúlyos, de egyébként egészséges emberek életminősége ugyanolyan jó lehet - vagy stroke után talán jobb is -, mint karcsú társaiké - összegezték eredményeiket a dánok.

A kutatásról a Neuroepidemilogy szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg tanulmány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Lépcsőzéssel a kövérség ellen

Lépcsőzéssel akarják egészségesebb életmódra serkenteni a szakemberek az egyre kövérebb, időként kórosan elhízott lakosságot.

hvg.hu Plázs

Lehangoló körkép: kövér fiúk, fogyókúrázó lányok

Nincsenek tisztában a hazai középiskolások az egészséges táplálkozás alapjaival. A diákok többsége túlzott mértékben fogyaszt húskészítményeket, cukrozott üdítőket és zsíros ételeket, így az elhízás és a túlsúlyosság veszélye fenyegeti a fiatalságot - derül ki egy friss felmérésből.

Shake

A kövérség veszélyezteti a Földet

Szakértők szerint a G8 vezetőinek következő találkozóján a fő téma csakis a föld lakóinak kóros elhízása lehet, mert az egyre elnehezülő emberiség az egész világ gazdaságára kiható időzített bomba, amely legalább olyan mértékben veszélyezteti a Földet mint a globális felmelegedés.

hvg.hu Plázs

Egyre kövérebbek vagyunk, de nem törődünk vele

A felnőtt lakosság egyharmada túlsúlyos, míg minden ötödik ember veszélyesen elhízott a kiszámolt testtömeg-index (BMI) alapján – derül ki a Tárki és az Image Factory legfrissebb közvélemény-kutatásából.